Santander

El PP recorrerà aquesta setmana al Constitucional l'Estatut de Catalunya

El president del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha anunciat que la setmana que ve recorreran l'Estatut de Catalunya al Tribunal Constitucional. Els populars ja havien anunciat que presentarien el recurs, però encara no havien concretat la data. A més, demanarà un ple extraordinari al Congrés al setembre perquè el govern expliqui "la demolició de l'Estat" que ha promogut. Segons el líder popular, a Espanya "ja no hi ha estat de les autonomies, hi ha una confederació d'estats" i "un estatut que fixa les lleis bàsiques de l'Estat". Tot plegat, ha conclòs, aboca "a un estat inviable".

Actualitzat
A la clausura de l'Escola d'Estiu que el PP ha celebrat a Santander, Rajoy ha assegurat que l'entrada en vigor de l'Estatut de Catalunya comporta la modificació de més de 30 lleis de l'Estat, fet que suposa una "liquidació" del cos legislatiu espanyol. Alhora, ha criticat l'"enorme irresponsabilitat" del president José Luis Rodríguez Zapatero en conduir Espanya cap a "una confederació d'estats".

Entre les normatives que, segons Rajoy, queden modificades, ha destacat la llei orgànica del poder judicial, la de finançament de les comunitats, la del Banc d'Espanya, el Tribunal de Comptes, la de funció pública, la del Consell Econòmic i Social, la del cadastre o la de ports. El president del PP ha sostingut que si l'executiu no modifica aquestes i altres lleis, l'Estatut català no podrà entrar en vigor i si ho fa "haurà liquidat el model d'estat constitucional".

En un altre moment del seu discurs, el president popular ha apuntat que el "gran objectiu" del govern és "prendre-li competències a l'Estat" i ha advertit que, d'aquí a poc, Espanya pot assistir a un debat similar al que s'ha produït a Alemanya per fixar les competències, funcions i recursos estatals.

Mariano Rajoy ha recordat que el PP proposa que "Espanya sigui una nació única i volem un estat de les autonomies i no una confederació d'estats" on els espanyols siguin iguals en drets i deures i no es renunciï a la solidaritat entre territoris. Rajoy ha reclamat el suport dels ciutadans al seu partit, perquè el PP és "l'única alternativa que hi ha en aquest moment a Espanya", que segons ha dit es pot "arreglar" en les pròximes eleccions.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut