Madrid

El PP presenta el recurs d'inconstitucionalitat contra el nou Estatut de Catalunya

Després de posposar-ho diverses vegades, el PP ha presentat el recurs d'inconstitucionalitat contra l'Estatut. Els populars denuncien vuit dels principis que figuren en el text, com la inclusió del terme "nació" o el que consideren una imposició del català. Segons Mariano Rajoy, els objectius del recurs són la defensa de la Constitució i, sobretot, la defensa del que ha anomenat "la llibertat i igualtat bàsica dels espanyols". El dirigent popular creu que aquesta iniciativa no perjudica els interessos de Catalunya ni dels catalans.

Actualitzat

Rajoy va avançar divendres passat que els eixos fonamentals del contingut del recurs són l'ús del terme "nació", el fet que el català aparegui com "un deure imposat" i l'establiment d'una sèrie de drets i llibertats que "distingeixen els ciutadans catalans de la resta dels espanyols".

A banda, el PP creu que l'Estatut vulnera la Constitució i qüestiona la unitat d'Espanya amb la regulació d'un poder judicial, el repartiment de competències i la fixació d'una relació bilateral que situa una comunitat autònoma "en situació de privilegi" davant les altres. Les relacions internacionals presents en el nou Estatut i el sistema de finançament que consagra són dos dels altres punts que molesten el Partit Popular.

Aquesta mena de recursos han de comptar amb la firma de 50 diputats o de 50 senadors del grup parlamentari. Els populars ja van presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la tramitació de l'Estatut català al Congrés el mes de març passat, però el ple del Tribunal Constitucional va decidir no admetre'l a tràmit. Tot i això, el PP està convençut que ara la denúncia, o almenys algunes parts del seu contingut, prosperarà.

En aquest sentit s'ha manifestat el secretari general dels populars, Ángel Acebes, que està "segur" que el Tribunal Constitucional donarà "prioritat" a garantir la "seguretat constitucional" dels espanyols perquè és conscient que l'Estatut afecta el model d'estat i que poden estar en joc "qüestions fonamentals" que afectin al sistema constitucional. "Serà una de les decisions més importants del Constitucional", ha assenyalat.

Acebes ha defensat la iniciativa del seu partit de presentar un recurs contra l'Estatut català davant del Tribunal Constitucional, perquè l'objectiu és que "els danys no siguin irreparables" i es garanteixi la "seguretat constitucional".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut