Madrid

El PP modificarà la llei de l'avortament si torna a governar

El PP s'ha compromès a modificar la llei de l'avortament que ha impulsat el govern espanyol en cas que torni al poder. Després de la manifestació d'aquest cap de setmana a Madrid en contra de la norma, els populars han acusat l'executiu de Zapatero de voler tirar endavant els canvis "sense consens social" i en contra de "l'opinió majoritària" de la ciutadania. Des del PSOE els han replicat que actuen amb "hipocresia" perquè els dirigents del PP es manifesten ara "i no van fer res per canviar la llei actual" mentre van ser al govern.

Actualitzat
La portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat a l'executiu socialista "que reflexioni sobre el que ha vist i escoltat aquest cap de setmana, no només dels manifestants, sinó també dels dirigents del PSOE", en referència a crítics amb la llei nova com ara el president del Congrés, José Bono. Després d'anar a la missa de beatificació del cardenal Ciriaco María Sancha a Toledo, Bono ha apostat perquè la llei tingui "el màxim consens possible" i ha dit que es tracta de buscar "un gran acord" i no pas d'un debat de dretes o esquerres.

En el tràmit parlamentari de la norma, els populars en demanaran la devolució. Si tot i això la llei prospera en els termes actuals, la recorreran al Tribunal Constitucional. El principal punt de discòrdia del text és que es permeti a les adolescents de 16 anys avortar sense el consentiment dels pares. "No conec cap pare que no vulgui estar al costat de la seva filla en un tràngol com aquest", ha destacat Sáenz de Santamaría.

La secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, considera hipòcrita que el PP surti ara al carrer per aquest tema. "És difícil negociar amb algú que ha dit que perquè hi hagi consens cal retirar la llei. I ho diuen ara els que mai no es van preocupar dels embarassos no desitjats ni dels avortaments ni de la llei actual quan governaven", ha remarcat. Pajín ha recordat que en els anys de govern del PP "mig milió de dones" van avortar i ha preguntat al principal grup de l'oposició "si vol que les dones vagin a la presó per decidir lliurement sobre la seva maternitat" i també "si volen o no que Espanya s'assembli a Europa" en aquest sentit.

Al marge de la picabaralla política, una empresa privada ha presentat aquest dilluns un sistema de càlcul dels assistents a les manifestacions segons el qual la marxa contra l'avortament va aplegar 56.000 persones, una xifra molt inferior als 2 milions que va dir l'organització i les 250.000 dels càlculs policials.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut