Madrid

El PP i el PSOE pacten un decret per impedir el tall de l'electricitat a les famílies "molt vulnerables"

Serà una reforma de la llei elèctrica a través d'un decret llei i volen que en tres mesos ja hi hagi un reglament perquè les comunitats autònomes puguin aplicar-ho

RedaccióActualitzat

El govern espanyol està enllestint un decret llei sobre l'anomenat "bo social" per combatre la pobresa energètica que compta amb el suport del PSOE. Aquest dimecres al matí hi ha hagut la trobada entre els dos partits que ha tancat l'acord, amb l'objectiu de fer un text comú que serveixi per tirar endavant el nou decret llei.

Ho ha anunciat el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando. Segons ha explicat, la mesura comportarà la prohibició a les companyies tallar el subministrament a les famílies "molt vulnerables". Per fer-ho s'afegirà un article a la llei del servei elèctric, i això es farà amb un decret llei que el govern espanyol aprovarà en el consell de ministres d'aquest divendres o al següent. Hernando s'ha mostrat molt satisfet de l'acord:

"Per nosaltres és una reforma estructural que és el principi de la fi de la pobresa energètica. És un bon acord per a les famílies molt vulnerables."

Segons ha explicat Hernando, el reglament que regularà el funcionament d'aquesta mesura s'elaborarà a partir de les aportacions que es facin a la conferència de presidents autonòmics. Els dos partits han pactat que aquest reglament estigui llest d'aquí a tres mesos perquè llavors ja el puguin començar a aplicar les comunitats autònomes.

El portaveu socialista ha revelat que la mort de la dona de Reus fa poc més d'un mes és el desencadenant d'aquesta reforma, que va portar el govern a demanar propostes per fer-ho ràpidament, i que el PSOE es va mostrar disposat a col·laborar-hi immediatament. També ha dit que aquest mateix dimecres a la tarda el text de la proposta estarà tancat i es farà públic.

El ministre diu que només han rebut propostes del PSOE i de Ciutadans

Per la seva banda, el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, s'ha mostrat també molt satisfet d'haver tancat aquest acord amb el PSOE. Segons ha explicat, un cop aprovada la modificació de la llei, caldrà fer la regulació de com s'aturaran els talls de subministrament, de com definir-ne els beneficiaris i també com de reformar la comercialització elèctrica.

 

En aquest sentit ha explicat que estan aprofitant per reformular l'anomenat "bo social", els descomptes que les elèctriques fan als dos milions i mig de llars que s'en beneficien. Nadal ha explicat que el 2 de desembre va fer arribar als grups parlamentaris una proposta sobre aquest "bo social", i després també sobre la protecció a les famílies més vulnerables, perquè els impagaments els assumeixin les empreses, però que només han rebut contrapropostes del PSOE i, a l'últim moment, de Ciutadans:

"No van fer cap proposta concreta, hi ha mocions però això no textos articulats que pugui servir, els únics textos que hem rebut són del grup socialista i ahir també el del grup de Ciutadans."

Ciutadans, a pesar d'afegir-se a l'acord, ha acusat el ministre de no haver-los fet cas durant el procés de negociació, mentre per part de Podem, la diputada d'En Comú Podem, Lucía Martín, ha afirmat que l'acord només és un "rentat de cara" del PSOE, que està ajudant al PP a aconseguir titulars de premsa positius. 

S'obre la porta, a més, a un nou conflicte competencial, perquè el desplegament reglamentari de la llei s'haurà de fer en col·laboració de totes les comunitats autònomes i aquí a Catalunya ja hi ha una llei vigent, que quedaria superada per la modificació legislativa promoguda per aquest reial decret.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut