Barcelona

El PP i el PSC presenten unes 150 llistes fantasma cadascun a les municipals

Aquesta pràctica de presentar persones que no són del municipi és totalment legal, però té molts detractors

RedaccióActualitzat

El PP i el PSC tornen a presentar en aquestes eleccions municipals el que s'anomena llistes fantasma, és a dir, llistes formades per algunes persones que no són del municipi on es presenten i que de vegades ni tan sols viuen a Catalunya. Tot i que és totalment legal i es dóna a molts llocs des de fa anys, és evident que es tracta d'una pràctica que té molts detractors.

El PP català ha fet servir habitualment aquesta formula per poder-se presentar al màxim de municipis, però aquest any també s'hi ha sumat el PSC. Tant socialistes com populars han presentat unes 150 llistes fantasmes cadacun a Catalunya. 

Un dels casos el trobem al poble dels Omellons, a les Garrigues, on s'hi presenta per alcalde el diputat del PSC a Madrid Joan Canongia. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" ha reconegut que no té cap vincle amb el municipi. Admet que dels Omellons només sap que "fan bon vi i un millor oli". Tot i això defensa aquest tipus de llistes perquè creu que al cap i a la fi són els ciutadans després els que decidiran qui volen votar i qui no.

Altres casos sorprenents del PSC els trobem a Ivorra, a la Segarra, on s'hi presenta el primer secretari de Ciutat Vella de Barcelona, o a Ogassa, al Ripollès, on s'hi presenta la responsable de l'oficina del Parlament Europeu del PSC.

En tot cas, val a dir que els més prolífics històricament a l'hora de presentar candidatures fantasma ha estat sempre el PP. I en aquests comicis del maig trobem un cas molt sorprenent a Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès. La majoria dels membres de la llista estan vinculats a la població de Getafe, a Madrid.

A Berga, la Junta Electoral ha deixat fora la llista del PP perquè un membre de la candidatura també apareix en una llista d'UPyD al poble gallec d'El Ferrol. El candidat que encapçala la llista, Joan Antoni López Noguera, ha anunciat que ja han recorregut la decisió, ja que, segons ha dit, el substitut, Roberto Moreno, no sabia que es presentava per UPyD (partit en el qual va treballar en el passat) quan va assumir el compromís amb el PP de Berga.

Magda Casamitjana, exmembre del PSC i integrant ara de MES, posa en dubte la ètica d'aquestes pràctiques: "Jo que vinc d'allà [del PSC]  la veritat és que estic una mica astorada. A mi em sembla que és un mal joc i que perjudica en aquest moment a aquest nou país que volem fer." 

Val a dir que segons la llei electoral espanyola el simple fet de presentar-se en un municipì aporta al partit corresponent subvencions econòmiques. I si a més a més s'obtenen vots compten per obtenir diputats provincials i controlar així les diputacions.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut