Madrid

El PP es nega a declarar en el judici de Gürtel i la fiscal ho considera una confessió

L'advocat del PP ha dit que el partit no va tenir cap participació en els fets, però el tribunal accepta la petició de la fiscal, mentre l'exministra Ana Mato nega que es beneficiés dels regals rebuts pel seu exmarit

RedaccióActualitzat

Els suposats casos de corrupció que afecten el PP han planat en el congrés del partit, celebrat aquest cap de setmana i que ha ratificat Mariano Rajoy per una àmplia majoria. Aquest dilluns, l'endemà mateix del congrés, un representant del PP estava citat a declarar en el judici de Gürtel com a responsable civil dels beneficis obtinguts per la trama.

L'advocat del PP, Jesús Santos, però, s'ha negat a contestar preguntes i s'ha limitat a dir que el partit no va tenir cap mena de participació en els fets:

"Aquesta representació legal no té res que aportar, perquè desconeix les circumstàncies dels fets objecte d'acusació."

Un cop sentit això, la fiscal Concepción Sabadell ha considerat que la resposta ha estat "evasiva" i ho ha interpretat com una "resistència a declarar". Però això ha demanat al president del tribunal, Ángel Hurtado, que es considerés la declaració com una "confessió" per part del PP, i el president ho ha acceptat.

 

♦ Les primeres condemnes de la Gürtel porten a presó els presumptes cervells de la trama

 

Ana Mato diu que no sabia que Correa pagava despeses de la seva família

També hi ha declarat l'exministra de Sanitat Ana Mato, en qualitat de responsable civil, pels suposats beneficis que va obtenir del seu exmarit, Jesús Sepúlveda, exalcalde de Pozuelo de Alarcón, a Madrid, en forma de regals i festes d'aniversari.

La declaració de Mato ha començat poc després de les 10 del matí, i a preguntes de la fiscalia i de l'acusació popular, ha negat reiteradament haver-se encarregat de cap de les factures que suposadament hauria pagat la trama Gürtel. Segons ha explicat, el seu exmarit gestionava i pagava els viatges familiars i també la decoració de les festes infantils de la seva filla, algunes de les quals van costar entre 3.000 i 6.000 euros.

 

Mato ha explicat que ella era independent econòmicament, que s'havien dividit les responsabilitats econòmiques familiars, i que ella s'encarregava de la resta de despeses. A preguntes d'un advocat de l'acusació popular, Mato ha afirmat que no sabia que dos cotxes que tenia el seu exmarit no els havia pagat ell:

Acusació popular: "Mai li va dir el seu marit que eren regals de Correa?"

Ana Mato: "Mai."

 

Mato també ha negat saber que el seu exmarit havia rebut més regals, com per exemple, les despeses de viatges familiars, i també ha negat que es pugui dir que ella també es va beneficiar d'aquests regals:

"Aquests viatges els encarregava el senyor Sepúlveda, com crec que així consta, per tant la seva obligació era pagar-los, i si algú, en algun moment els hi ha regalat, a mi no m'ho han dit i, per descomptat, els han regalat a ell, no a mi, perquè era la seva responsabilitat pagar-los. La meva era pagar altres despeses i a mi mai ningú m'ha pagat res del que jo havia de pagar."

 

Un judici de grans dimensions i molt llarg

En el judici, que es podria allargar fins al novembre, hi ha 37 acusats, entre els quals el considerat cap de la trama, Francisco Correa, i l'extresorer del PP Luis Bárcenas. Aquest dilluns és ja la jornada 43 d'aquest judici que afecta només la primera època de Gürtel, entre el 1999 i el 2005.

En el judici també han de comparèixer 300 testimonis, entre els quals hi ha uns quants exministres populars, com Francisco Álvarez-Cascos, Ángel Acebes, Rodrigo Rato, Javier Arenas i Esperanza Aguirre.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut