Madrid

El PP es compromet que tots els "papers de Salamanca" tornin a Catalunya en sis mesos

La Comissió de Cultura del Congrés, amb el suport del PP, ha acordat demanar al govern espanyol que en el termini de sis mesos finalitzi el procés de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats durant la Guerra Civil. El retorn es va aturar el 2006 després d'un primer paquet de 500 lligalls.

RedaccióActualitzat
La Comissió de Cultura del Congrés ha acordat demanar al govern espanyol que en el termini de sis mesos acabi el procés de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats durant la Guerra Civil, els coneguts com a "papers de Salamanca". Aquest acord ha estat possible per una esmena transaccional signada pel PP i ERC a la proposició no de llei presentada pel diputat republicà Joan Tardà, que demanava inicialment la restitució immediata a Catalunya dels documents que ja haguessin estat digitalitzats.

Segons la proposició, el procés de retorn es farà en els termes previstos per la llei de 2005 i la recent sentència del Tribunal Constitucional, que va desestimar el recurs interposat per la Junta de Castella i Lleó per evitar el retorn dels documents. Els primers es van enviar a Catalunya el 2006, però després del lliurament d'un primer bloc de 500 lligalls propietat de la Generalitat, la devolució va quedar aturada sense cap explicació.

La llei del 2005 no incloïa la documentació que reclamen els Ajuntaments de Barcelona, Igualada, Moià, Reus, Sant Joan les Fonts, Sort, Gandesa, Tarragona, Valls, Vic, Sallent, Sant Cugat del Vallès, Vilanova de Segrià, Vilanova i la Geltrú.

La diputada del grup popular Rocío López ha destacat la necessitat de comprovar el compliment d'allò establert per la llei i ha acusat el govern socialista d'haver dut a terme el procés amb un "gran descontrol". Respecte a la reclamació dels Ajuntaments, la diputada popular ha assegurat que se'ls lliuraran les còpies digitalitzades dels documents que demanen. El grup socialista també ha donat suport a la proposició no de llei i ha destacat la "franca deixadesa" que ha mostrat el govern del PP en aquest procés de restitució.


Anar al contingut