Barcelona

El PP català matisa ara que seria "irresponsable" avançar els 1.450 milions del fons de competitivitat

Jorge Fernández Díaz ha avançat que el govern de Mariano Rajoy no pagarà els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat que reclama Catalunya, encara que durant la campanya i en votacions al Congrés el candidat del PP català ho va exigir. En declaracions a "El polièdric" de Catalunya Informació, Fernández Díaz ha afirmat: "Anticipar la liquidació, ni de broma. Seriosament, ningú pot anticipar res. Una cosa és complir, complir els terminis, però anticipar els terminis no és complir els terminis". Posteriorment ha afirmat en un tuit s'ha defensat dient que seria "irresponsable" avançar els diners sense disposar abans de les dades sobre com estan les finances de l'Estat.

RedaccióActualitzat
Fa sis mesos, el PP votava al Congrés a favor que l'Estat avancés a Catalunya el pagament del fons de competitivitat i que no s'esperés al 2013, el límit de temps que permet la llei. Dimarts, el cap de llista dels populars per Barcelona defensava just el contrari.

En declaracions a "El polièdric" de Catalunya Informació, Fernández Díaz deia que "anticipar la liquidació, ni de broma. Seriosament, ningú pot anticipar res. Una cosa és complir, complir els terminis, però anticipar els terminis no és complir els terminis".

Posteriorment, el mateix Fernández Díaz ha justificat via Twitter que els populars catalans demanaven els diners "quan el govern del PSOE preveia un creixement de l'economia de l'1,3% i ara s'ha corregit al 0,8%". A més, ha afegit que "tant de bo sigui possible" perquè que seria "irresponsable garantir-ho sense conèixer l'estat dels comptes a data d'avui".

El cap de l'oposició a Catalunya, Joaquim Nadal, ha contestat a "El matí de Catalunya Ràdio" que "ara, el que és imprescindible és que aquells que tenen la majoria sobrada compleixin escrupolosament allò que van enviar com a missatge a la ciutadania: 'Catalans, nosaltres, amb això, complirem.' Doncs que compleixin, perquè jo sóc dels que creuen que la bestreta a concretar i a negociar bilateralment és una obligació exactament igual que la liquidació".

Què deien abans els populars catalans

El canvi de postura dels populars ha arribat tot just guanyar les eleccions generals. Perquè, divendres, en el míting final de campanya, la presidenta del PP català encara defensava que el fons es pagués anticipadament i criticava els socialistes per no haver-ho fet.

Alícia Sánchez-Camacho va dir: "no ens han donat els 1.400 milions d'euros del fons de competitivitat que necessita Catalunya". "Cal tenir molta barra per venir aquí a insultar el Partit Popular després de quatre anys de no haver-hi estat i després d'haver-nos negat els diners que són nostres. Cal tenir molta barra", va afegir.

Una declaració en la mateixa línia d'altres que la dirigent del PP havia fet anteriorment, fins i tot des de la tribuna del Senat, on el PP també va votar a favor que el pagament es fes aquest any. "Això, senyoria, és la història d'un engany permanent, d'una traïció del senyor Rodríguez Zapatero amb Catalunya i els catalans", va dir Sánchez-Camacho.

La vicepresidenta del govern, en declaracions a "Els matins" de TV3, ha volgut posar de manifest la contradicció dels populars.

Joana Ortega ha criticat el discurs canviant del PP. Ortega ha assegurat que "el senyor Fernández Díaz, feia quatre dies, al maig, votava a favor que es retornés el fons de competitivitat aquest any a Catalunya, i ara se'n desdiu, no? Escolti, rigor i seriositat no és el que està posant sobre la taula".

Sigui com sigui, serà el futur govern de Rajoy qui haurà de decidir quan es paga el fons de competitivitat. Uns diners que es destinen a les comunitats autònomes més dinàmiques per compensar la seva contribució a les finances estatals.

La Generalitat calcula que en l'exercici del 2011 li corresponen 1.450 milions d'euros i que els hauria de cobrar ara. El govern sortint del PSOE, que ha donat a entendre que la xifra seria menor, no ha volgut anticipar els diners, com va fer en exercicis anteriors , escudant-se en el fet que la llei no l'obliga a pagar fins al 2013.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut