Madrid

El PP acceptaria negociar una campanya més curta perquè no hi hagués eleccions el dia de Nadal

Rajoy perdrà, amb tota probabilitat, la segona votació del debat d'investidura, que es farà aquest vespre al Congrés

Actualitzat

El Partit Popular es mostraria disposat a negociar els terminis per escurçar la campanya electoral i evitar d'aquesta manera que unes hipotètiques terceres eleccions es fessin el dia de Nadal. Els comicis són cada cop més a prop i aquest vespre el PSOE tornarà a repetir el "no" a Rajoy a la segona votació del debat d'investidura. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, confia que el PSOE permeti governar a Rajoy, però si no és així s'ha mostrat partidari de revisar els terminis de la campanya: "Prendrem mesures perquè evidentment no ens sembla que sigui una data raonable."

Espanya fa 257 dies que té un govern en funcions, d'ençà de les eleccions del 20 de desembre. Si cap candidat obté el suport de la cambra en els propers dos mesos, el 31 d'octubre es dissoldran automàticament les Corts i els comicis s'haurien de fer el 25 de desembre, dia de Nadal. El PSOE ha proposat canviar la llei electoral per reduir a la meitat la campanya i aconseguir, si no s'impedeix la repetició electoral, que es voti el 18 de desembre. El PP estaria disposat a parlar-ne.

 

 

Hernando ha insistit a "El matí de Catalunya Ràdio" que podrien negociar amb el PSOE alguns aspectes de la reforma laboral, si aquesta és una línia vermella, però no a derogar-la: "La podríem revisar perquè estem en una situació, afortunadament, de creixement i creació de llocs de treball." El diputat popular ha alertat que si no hi ha govern, tampoc hi haurà nous pressupostos i Espanya s'arrisca a perdre les ajudes de la Unió Europea o a ser multada. El portaveu del PP creu que Pedro Sánchez està fent un paper vergonyós a escala internacional. I s'ha referit a l'editorial d'aquest divendres de "The New York Times": "A mi em faria vergonya que escrivissin un editorial a 'The New York Times' per dir-li que deixi que hi hagi un govern d'una vegada, quan ja l'hi han dit abans al 'Financial Times' i també tots els líders europeus. Vagi vostè al país que vagi de la Unió Europea, ningú entén el que fa el PSOE aquí a Espanya." A la mateixa entrevista, Hernando ha negat de forma taxativa que l'Estat estigui fent guerra bruta contra l'independentisme.

Des del PSOE, la diputada Margarita Robles ha afirmat al mateix programa que "Mariano Rajoy no sortirà indemne d'aquest desgovern". Amb relació al procés d'investidura, la jutgessa considera que "el PSOE no pot donar suport a un partit que està implicat en tants casos de corrupció". Per Robles, "Mariano Rajoy té una manca de credibilitat absoluta".

I el portaveu de Ciutadans al Congrés, Joan Carles Girauta, ha reconegut a "El matí de Catalunya Ràdio" que "anar a unes terceres eleccions és inassumible, és una bestiesa". Segons Girauta, "les eleccions afebleixen la credibilitat de les institucions al marge de dir-li al ciutadà que el seu vot no val". El portaveu de Ciutadans considera que "si el PSOE s'absté, començaria una gran legislatura perquè es governaria, per fi, des del Parlament".

La diputada de Podem al Congrés per València Àngela Ballester ha dit també en una entrevista a aquest programa que "després del no a Rajoy avui, demà la iniciativa de buscar un govern alternatiu li correspon a Pedro Sánchez", tot i que ha admès que no és una situació gens fàcil perquè "al PSOE hi ha moltes veus". Per Ballester, "si hi ha voluntat política, al mes d'octubre podem construir una alternativa de govern" perquè "no podem mantenir la ciutadania en aquest permanent 'dia de la marmota'".

Aquest vespre, segona votació del debat d'investidura

Si no hi ha sorpreses, Rajoy tampoc aconseguirà ser investit aquest vespre. En la primera votació, el president del PP només va rebre el suport del Partit Popular, Ciutadans i Coalició Canària: en total, 170 diputats, sis menys dels que necessitava. La resta de formacions van votar totes en contra del candidat popular: el PSOE, Units Podem, ERC, PNB, el Partit Demòcrata Català, Compromís i EH Bildu van sumar 180 vots negatius.

Segons l'article 99 de la Constitució, si l'aspirant a president no aconsegueix majoria absoluta en la primera votació, es repetirà al cap de 48 hores. Aquest divendres, però, no hi haurà un debat extens amb tots els grups parlamentaris, sinó que es votarà després d'una sessió breu amb els temps fixats.

Aquest divendres Rajoy ja no necessita la majoria absoluta, sinó que en té prou obtenint més vots a favor que en contra. De tota manera, si -com tot fa preveure- cap partit canvia d'opinió i es repeteixen els resultats de dimecres, el candidat popular tampoc serà investit.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut