El PP accepta rebaixar l'IVA cultural al 10%

El govern espanyol aprovarà la rebaixa de l'IVA cultural del 21 al 10%, tret del cinema, després de cinc anys de reivindicacions del sector

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres la baixada de l'impost de l'IVA dels espectacles en directe de l'actual 21% al 10%. Això representa una rebaixa l'IVA que grava les entrades a teatres, espectacles, concerts, exposicions o corrides de toros, entre altres. Però el cinema quedarà fora d'aquesta reforma i mantindrà un tipus del 21% de l'IVA.

El govern espanyol va apujar l'any 2012 l'IVA dels productes culturals del 8% al 21%, davant de l'oposició del sector. Ara, després de cinc anys de demandes, cedeix. Des que va entrar en vigor l'IVA del 21%, tot el sector cultural havia clamat perquè es fes marxa enrere. Perquè l'aplicació de l'IVA del 21% ha coincidit de ple amb la crisi i les retallades als ajuts públics, i aquesta triple combinació ha suposat un autèntic cop per a la cultura.

Per avalar-ho, ens hem fixat només en tres xifres: com ha caigut la recaptació de les arts escèniques, la música i el cinema a Catalunya entre el 2010 i el 2015.

 

La de teatre i dansa ha baixat un 20%.

La de música en viu ha pujat un 22%, però això es deu a l'efecte dels macrofestivals. Si restem aquests concerts multitudinaris, la situació canvia radicalment, i la recaptació cau un 18,5%.

Si ens fixem en el cinema, la taquilla ha baixat aquests 5 anys el 19%.

Això, evidentment, acompanyat d'un descens d'espectadors.

Ara, el govern espanyol ha donat el braç a tòrcer. Tenia tota l'oposició en contra, i el pacte de legislatura amb Ciutadans l'obligava a cedir. Però de tota manera, l'IVA cultural continua dos punts per sobre del 8%, que és on era el 2012. I a més, el cinema en queda exclòs. El sector clama perquè l'oposició forci la inclusió del cinema en la discussió parlamentària dels pressupostos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut