El pont de la Constitució i la Puríssima, un problema laboral sense solució

Sindicats i patronal reclamen als governs solucions pels ponts llargs, afrontant el problema en conjunt, per exemple agrupant els festius a inici i final de setmana

RedaccióActualitzat

Aquest any el dia de la Constitució ha caigut en dimecres i la Puríssima en divendres, de manera que hi ha un possible macropont de cinc dies. Malgrat les promeses reiterades els últims anys per racionalitzar els festius, la solució no arriba.

I és que no hi ha una solució vàlida per a tothom ni per a tots els sectors productius i econòmics. Per exemple, les empreses de joguines ara tenen el gruix de la feina de l'any, i no es poden permetre una aturada tant llarga.

És el cas de Ninco, marca de joguines de radiocontrol, entre altres, que pacta els festius anuals amb els treballadors en funció de les necessitats de la feina. Segons el seu director general, David Cosculluela, ja fa temps que ho fan:

"A principis d'any, quan fem el calendari laboral, situem els ponts cap abril i maig, i aquest d'ara vam moure el 6 com a laborable i només fem festa el 8."

El problema que tenen és aconseguir sincronitzar-se amb les empreses amb què col·laboren, per exemple, les de missatgeria, perquè les seves comandes arribin a temps.

Cal una revisió general

Els sindicats consideren que els problemes no els posen els treballadors, sinó que sovint són els empresaris els que no volen pactar els calendaris. Segons Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya, està pendent fer una revisió general del problema:

"El pacte del calendari dels treballadors és un costum que està arrelat en el nostre sistema de treball. Però ara hem de fer una reflexió més profunda, com la que volíem fer amb el pacte nacional per la reforma horària. Hem d'intentar caminar cap a l'adaptació dels horaris de les persones a la feina, a l'educació, a la vida social i familiar d'una altra manera per intentar adaptar-nos a les noves realitats productives i socials."

Situar els festius en dilluns i divendres

Per alguns, agrupar els festius d'entre setmana a divendres i dilluns garantiria que tothom tingués els mateixos dies i ajudaria també el sector turístic. És el que proposa Javier Ibarz, director de relacions laborals de Foment del Treball, amb l'objectiu de sincronitzar al màxim els dies festius dels membres de les famílies:

"En el supòsit actual en el que la immensa majoria dels treballadors no tenen pont, o un membre de la parella sí, l'altra no, no hi ha una coordinació amb el calendari escolar i tot això dificulta molt que es puguin agafar aquestes escapades turístiques."

Tant sindicats i patronals consideren que aquesta adaptació l'han de liderar els responsables polítics. Per això reclamen passos en ferm dels governs per moure el màxim de festius intersetmanals.

 

Anar al contingut