Bilbao

El pont de Biscaia, declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco

El Comitè del Patrimoni Mundial de la Unesco, reunit en la seva 30 assemblea general a Vílnius (Lituàna), ha declarat el pont de Biscaia de Portugalete patrimoni de la humanitat. El pont es converteix així en el primer monument basc que rep aquest reconeixement. El Departament de Cultura del País Basc va presentar aquesta candidatura el gener del 2005.

Actualitzat

El pont de Biscaia va ser inaugurat el 1893 com el primer pont transbordador del món, ideat per l'arquitecte Alberto Palacio. El pont està construït en la desembocadura de l'Ibaizabal/Nerbion, al tram final de la ria de Bilbao, i uneix les localitats de Portugalete i Getxo. 

Des del Departament de Cultura del govern basc es va promoure aquesta candidatura apel·lant a la importància cultural i emblemàtica del denominat "pont penjant", a més del fet que a Euskadi no hi ha cap bé cultural declarat per la Unesco patrimoni de la humanitat.

El pont és considerat  un esglaó més de la cadena de ponts construïts al segle XIX, dels quals només se'n conserven tres a Europa, el de Rochefort-Martrou a França, el de Newport a Anglaterra i el d'Ostem a Alemanya. També va haver-hi ponts industrials a Àfrica i Amèrica, però només ha sobreviscut el de Boca a Buenos Aires.

La Unesco ha valorat el caràcter emblemàtic i que és un símbol identificador de Biscaia i del País Basc. El comitè va concloure que el pont reuneix els valors d'universalitat i excepcionalitat determinants en la inclusió a la llista de Patrimoni Mundial.

El pont de Biscaia és un element estructural pur, desproveït de revestiments decoratius, consta de dues estructures metàl·liques dobles en forma de pilars que eleven la part horitzontal de l'estructura. Sobre l'estructura metàl·lica horitzontal es desplaça d'un costat a l'altre un carretó subjectat per dos cables, en què viatgen automòbils i passatgers. El pont aconsegueix combinar perfectament funcionalitat i bellesa estètica, demostrant una excepcional expressió de creativitat. 

Anar al contingut