Madrid

El poeta Antonio Gamoneda, premi Cervantes 2006

El poeta Antonio Gamoneda, asturià de naixement però establert a Lleó des dels 3 anys, ha estat guardonat amb el Premi Cervantes 2006. Aquest guardó, dotat amb més de 90.000 euros, és el més prestigiós de les lletres hispanes que concedeix el Ministeri de Cultura en reconeixement al conjunt de l'obra d'un escriptor. El president del jurat, Víctor García de la Concha, ha afirmat que el premi a Gamoneda és per la seva poesia "carregada de simbolisme", capaç de dotar de sentit la paraula.

Actualitzat

El veredicte del premi, considerat el més prestigiós de les lletres hispanes i dotat amb 90.430 euros, l'ha fet públic la ministra de Cultura, Carmen Calvo, que ha explicat que quan s'ha decidit el premi s'ha posat en contacte telefònic amb Gamoneda. Aquest li ha dit que avui "era un dia molt important per a ell", perquè a la concessió del Cervantes se li ha unit el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana, que li entrega aquesta tarda la reina al Palau Reial.

Considerat un dels poetes fonamentals de la poesia contemporània, Antonio Gamoneda va néixer a Oviedo el 1931. Ben aviat, però, als tres anys, es desplaça a Lleó, on continua residint. Sent una de les veus més profundes i singulars de la poesia en llengua espanyola, Gamoneda ha merescut al llarg de la seva vida premis com el Nacional de Poesia, el Castella i Lleó de les Lletres o el Reina Sofia de Poesia Iberoamericana que se li entregarà aquesta mateixa tarda.

Entre les seves obres destaquen títols com "Sublevación inmóvil", "León de la Mirada", "Blues castellano", "Descripción de la mentira", "Lápidas", "Libro del frío", "Libro de los venenos" i "Arden las pérdidas". A aquests s'hi ha d'afegir el volum recopilatori "Edad", que li va valer el Nacional de Poesia el 1988, i "El cuerpo de los símbolos", on recull els seus textos relacionats amb l'art i la poesia.

Anar al contingut