Madrid

El Poder Judicial rebutja pronunciar-se sobre l'anunci de l'inici de diàleg amb ETA

Finalment, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no es pronunciarà sobre l'inici del diàleg amb ETA anunciat ahir pel president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. La majoria, de signe conservador, ha rebutjat la proposta realitzada pels nou vocals de caire progressista d'expressar un pronunciament públic des de la judicatura en favor del procés de pau. Segons el govern dels jutges, fer-ho resultaria "absolutament aliè a les competències del Consell" i col·locaria "l'òrgan de govern dels jutges sota els designis partidistes, totalment allunyats de la seva naturalesa constitucional".

Actualitzat
La comissió permanent del Poder Judicial, reunida en sessió extraordinària, ha acordat per tres vots a dos no emetre cap declaració institucional sobre l'anunci de diàleg amb ETA que va avançar ahir el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Els nou vocals de la minoria progressista de l'òrgan havien sol·licitat un comunicat sobre l'anunci.

El portaveu de l'organisme judicial, Enrique López, qui va votar en contra de la declaració junt amb el president, Francisco José Hernando, i el vocal Carlos Ríos, ha llegit l'acord finalment aprovat, que diu que la valoració de l'anunci "és absolutament aliena a les competències d'aquest Consell del Poder Judicial, la principal funció del qual és la defensa de la independència dels jutges".

Segons la nota, opinar en positiu o negatiu equivaldria a "col·locar l'òrgan sota els designis partidistes". En contra d'aquest text, han votat els dos vocals de la minoria progressista de la comissió, Juan Carlos Campo i Luis Aguilar.

López ha aprofitat la seva intervenció per precisar que la proclama dita ahir per Hernando, i que ratifica, es va produir sense conèixer el "contingut concret" de la declaració de Zapatero. El president del CGPJ va donar ahir la "benvinguda" a totes les iniciatives encaminades a "pacificar el País Basc, i va rematar que "la justícia no està en treva".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut