El PNB fa caure Rajoy: "Responem al que demana la majoria de la societat basca votant sí"

Sobre Catalunya, Esteban insta Sánchez a "reconèixer que hi ha un problema nacional en alguns llocs d'aquest estat"

RedaccióActualitzat

El Partit Nacionalista Basc ha decidit donar suport a la moció de censura contra Mariano Rajoy: hi votarà a favor si abans el president espanyol no dimiteix.

La notícia s'ha sabut a primer hora de la tarda, abans que el portaveu del PNB, Aitor Esteban, pugés al faristol del Congrés dels Diputats espanyol per justificar-la.

Ja a l'hemicicle, ho ha fet amb aquests arguments:

"No és fàcil decidir, però ho hem fet tenint en compte dues perspectives: l'ètica i la de la responsabilitat. La sentència va suposar un abans i un després per a la societat. El debat no és jurídic, i qui no ho entengui no entén què està passant. D'altra banda, el nostre vot negatiu no suposaria indirectament més estabilitat. Creiem que responem el que demana majoritàriament la societat basca votant que sí."

En la seva intervenció, Aitor Esteban ha retret a les principals forces polítiques espanyoles que "no té cap sentit" que la responsabilitat de la moció de censura recaigui sobre el grup que ell representa.

"Entre tots quatre han provocat aquesta situació i a nosaltres ens cau la responsabilitat de decidir."

I ha afegit:

"Davant l'impuls de presentar la moció i la decisió d'accelerar-ne el debat hem intentat aïllar-nos de l'entorn."

El portaveu del grup basc ha assegurat que la seva formació es caracteritza pel seu sentit de la responsabilitat, i ha estat amb aquest argument que ha tornat a justficat l'aprovació dels pressupostos. "En la situació actual", ha afirmat, "és millor tenir un pressupost que no tenir-ne".

Esteban també ha dit que la sentència de Gürtel té un "indubtable impacte" social que no es pot obviar, però veu una altra cara de la moneda: "la de la situació econòmica", una realitat -assegura- que "hem de tenir en compte".

Per últim, li ha fet una petició a Sánchez. Li ha etzibat que seria convenient pactar una data per a les eleccions i tenir en compte, també, la situació de Catalunya:

"El camí és dialogar, intentar trobar-se, intentar reconèixer que hi ha un problema nacional en alguns llocs d'aquest estat."

La intervenció del portaveu basc s'ha acabat amb aplaudiments entre els escons del PSOE:

 

Sánchez: "Calia una línia vermella"

En la rèplica, el líder dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez, ha defensat que, després de la sentència del cas Gürtel, calia actuar:

"No hi ha cap partit immune a la corrupció, però calia una línia vermella, un tallafoc per dir ‘nosaltres no som així'"

"La democràcia no pot tolerar que s'arribi a nivells tan baixos" i ha afegit: "No és oportunisme polític."

Pedro Sánchez ha assegurat que és conscient que la situació que hauran d'entomar és complexa i ha promès que complirà els compromisos:

"Pot comptar amb el compromís per  poder executar els pressupostos del 2018 i esperem que també ens poguem entendre per al pressupostos del 2019

El suport de la formació basca al líder del PSOE és imprescindible per fer fora del govern espanyol un Mariano Rajoy que aquesta tarda no era present a l'hemicicle mentre el portaveu del PNB, Aitor Esteban, defensava la decisió del PNB.

El suport de Sánchez als pressupostos, clau

La primera pista
 que hi s'ha tingut sobre quin seria el sentit del vot és quan fonts del partit nacionalista han explicat que el discurs de Pedro Sànchez els havia agradat. I és que durant la seva intervenció, el líder socialista ha anunciat que, "per responsabilitat", mantindrà els pressupostos aprovats pel Congrés la setmana passada, als quals el PNB va donar suport.

L'opció preferida, la dimissió de Rajoy

Fonts del PNB, d'altra banda, han deixat clar que preferirien que Mariano Rajoy renunciés al càrrec abans de la votació de la moció, prevista per aquest divendre al migdia. És una situació amb què se senten més còmodes, sense haver de donar el sí a Sánchez.

 

Al matí, Esteban, líder del grup parlamentari basc al Congrés dels Diputats, ha abandonat l'hemicicle, gairebé a un quart de dues, quan ha acabat la sessió, sense aclarir quin seria el sentit del vot de la seva formació.

Només ha explicat que primer havia de parlar amb l'executiva del partit, presidida per Andoni Ortúzar, que estava reunida amb caràcter extraordinari a Vitòria des de primera hora del matí. A la reunió, també hi ha assistit el lehendakari Iñigo Urkullu.

 

 

En referència a la decisió final del PNB, quan sortia de l'hemicicle, Esteban s'ha limitat a dir als periodistes que la decisió se sabria "ben aviat". I ha afegit: "Intentaré que estiguin atents al meu discurs". Al final, la notícia s'ha conegut abans.

Otegi agreix "la rectificació" del PNB

Des del país basc, el líder abertzale Arnal Otegi ha celebrat la decisió del PNB:

ARXIVAT A:
PNBMoció de censura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut