Bilbao

El PNB ofereix al PSOE negociar els pressupostos del 2011 a canvi de desenvolupar l'autogovern basc

El PNB ha estès la mà al PSOE per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per a l'any vinent. El president dels nacionalistes bascos, Iñigo Urkullu, ha anunciat que el seu partit està disposat a negociar amb el govern espanyol els comptes per al 2011 a canvi de contrapartides: mesures que permetin ampliar el desenvolupament de l'autogovern basc. Urkullu ho ha anunciat aquest dimecres al migdia en una roda de premsa a Bilbao.

Actualitzat
L'aprovació dels pressupostos de l'Estat per l'any que ve és un dels nous reptes que té el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, sobretot després que les mesures per reduir el dèficit i el decret de la reforma laboral han tirat endavant sense cap suport i gràcies a les abstencions de diferents grups.

En el cas de la retallada, van ser les abstencions de CiU, CC i UPN les que van fer possible que s'aprovés, mentre que la convalidació del decret de la reforma laboral va tirar endavant amb les abstencions del PP, CiU, PNB, CC, UPN, UPyD i un dels diputats socialistes que va trencar la disciplina de vot.

Precisament duran el debat al Congrés per aprovar la retallada projectada per Zapatero, el diputat de CiU Antoni Duran i Lleida va demanar al president del govern espanyol que dimitís si no podia aprovar els pressupostos de l'any vinent. Zapatero hi va respondre i es va comprometre a buscar "més consens" per als futurs projectes del seu executiu.

És en aquest context que ara arriba l'oferiment del PNB, per boca del seu president, Iñigo Urkullu. Tot i que els nacionalistes bascos no s'han compromès a res, sí que de moment han allargat la mà als socialistes per negociar els propers comptes. Per asseure's a parlar, els nacionalistes ja adverteixen que demanaran contrapartides en forma de més desenvolupament de l'autogovern basc.
Anar al contingut