Aitor Esteban, portaveu del PNB al Congrés, satisfet amb l'acord amb el PP (EFE)
Aitor Esteban, portaveu del PNB al Congrés, satisfet amb l'acord amb el PP (EFE)
Madrid

El PNB obté 1.400 milions per a Euskadi amb el suport als pressupostos de Rajoy

RedaccióActualitzat

El govern espanyol i el basc han tancat aquest migdia un acord sobre l'anomenada quota basca, els diners que Euskadi paga a Madrid per les competències no traspassades. L'acord suposa la devolució de 1.400 milions al País Basc. Un anunci que dona oxigen a Rajoy per a l'aprovació, aquest dijous, dels pressupostos per al 2017, gràcies al suport del PNB.

Rajoy i el president dels nacionalistes bascos, Andoni Ortúzar, han formalitzat la signatura l'acord aquest dimecres al migdia al Congrés dels Diputats, en un acte sense càmeres.

L'entesa entre el PNB i el Partit Popular posa fi a deu anys de desacord entre els governs basc i espanyol. Ja ho avançava el portaveu de l'executiu basc, Josu Erkoreka: donar suport als pressupostos de l'Estat suposa quinze anys de pau fiscal per a Euskadi. Es referia tant a les bases que han de fixar l'anomenada quota basca per als pròxims cinc anys com a la liquidació de la dels últims deu, en què no hi ha hagut acord.

Un acord que recull la Y basca

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha remarcat que és un "bon acord" que recull la quota basca i també l'anomenada Y basca, el projecte ferroviari que unirà les tres capitals basques. Esteban ha dit que l'entesa no inclou la política penitenciària però sí qüestions relacionades amb tarifes elèctriques en la indústria i una millor coordinació amb l'Ertzaintza.

El diputat del PNB ha confirmat el suport de la seva formació als pressupostos de l'Estat davant la necessitat, ha dit, de donar estabilitat al país: "Només afecta el pressupost del 2017, en absolut al del 2018.

Aitor Esteban ha dit que és un acord "que no perjudica ningú i que pot ser beneficiós per a tothom". I ha volgut destacar la rellevància del pas endavant amb la Y basca: "Per fi tenim un programa complet. Abans hi havia gestos i passets". Ha assenyalat que és un "eix atlàntic" d'interès europeu "fonamental per a tot l'Occident de la península ibèrica i per a Portugal."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut