El PNB no decidirà el seu vot en la moció fins després del discurs de Sánchez

L'executiva dels nacionalistes bascos es reunirà dijous per prendre una decisió definitiva

RedaccióActualitzat

Tothom està pendent del PNB. Els seus vots seran probablement fonamentals en la moció de censura del PSOE contra Mariano Rajoy. Si el PNB es decanta pel "sí", Pedro Sánchez podria fer fora Rajoy del govern. L'executiva dels nacionalistes bascos es reuneix dijous de forma extraordinària per decidir si dona suport a la moció, un cop hagi sentit el discurs de Pedro Sánchez.

Fa una setmana, el PNB donava suport als pressupostos del PP "per responsabilitat", tot i la vigència del 155. Els seus cinc vots van ser decisius per tirar endavant els comptes de Rajoy. I ara també poden ser decisius en el sentit contrari. El seu suport a la moció socialista faria caure el president espanyol.

Però de moment, silenci absolut. Només una breu declaració de l'Euskadi Buru Batzar, l'executiva del PNB, que diu que comunicarà la decisió "després d'escoltar les motivacions del PSOE per presentar la moció i saber els compromisos que adquireix el candidat Pedro Sánchez." 

 

 

Al PP hi ha nervis. Admeten que la posició dels nacionalistes bascos els genera dubtes. Des del govern popular es diu que el PNB no li ha comunicat "fins al moment" quin serà el sentit del seu vot en la moció de censura. La tensió ha augmentat en les últimes hores a les files del partit de Rajoy després que ERC i el PDeCAT s'han mostrat receptius a la iniciativa socialista.

En tot cas, les converses entre els nacionalistes bascos i La Moncloa continuen al més alt nivell. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dit que no acaba d'entendre que el PNB, després de fer costat als pressupostos, es pugui plantejar ara donar suport a la moció de censura socialista. Sigui com sigui, la incertesa és màxima i, un cop més, tot gira al voltant del que pugui decidir el PNB.

A la recerca de 176 vots

Un possible "sí" del PNB a la moció posaria Rajoy contra les cordes. Els vots del PSOE (85), Podem (71), ERC (9), PDeCAT (8), PNB (5) i Bildu (2) superarien la majoria necessària: 180 vots, quatre per sobre dels 176 requerits perquè prosperi la iniciativa.

El president espanyol podria optar per sotmetre's a la moció o bé desactivar-la presentant a l'últim moment la seva renúncia i la del seu executiu, un fet que deixaria tot el seu govern en funcions i forçaria el rei a començar una ronda de contactes per a una investidura que -en cas que fos fallida- activaria el termini de 54 dies per a la convocatòria d'eleccions.

ARXIVAT A:
Moció de censura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut