Aitor Esteban diu que el PNB no pensa facilitar la investidura de Rajoy (EFE)
Aitor Esteban diu que el PNB no pensa facilitar la investidura de Rajoy (EFE)
Madrid

El PNB es veu molt allunyat de Rajoy i li demana un canvi d'actitud a Euskadi

El president espanyol en funcions ha continuat amb el PNB i ERC la tanda de converses per a la investidura

RedaccióActualitzat

El PNB s'ha mostrat contrari a la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol, després de la trobada a La Moncloa amb el líder popular. Els nacionalistes bascos se senten molt distanciats del PP i reclamen un canvi d'actitud en relació a Euskadi. L'interlocutor de Rajoy ha estat el portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban:

"Jo li he manifestat que en aquests moments estem en el 'no'. Continuarem dialogant, però estem en el 'no'. Això és així. Les posicions han estat tan allunyades en els 4 anys i mig que arreglar les coses en molt poc temps és molt difícil. El meu grup parlamentari està sempre obert al diàleg."

En tot cas no s'ha previst cap altra reunió ni s'ha creat cap grup de treball entre el PP i el PNB. Una de les condicions que posa la formació nacionalista és un canvi en la política penitenciària, com l'acostament de presos i competències a les presons.

Precisament aquest matí, el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha recordat al PNB i, concretament, al lehendakari, Iñigo Urkullu, que el traspàs al País Basc de les competències en presons "no és el camí" per acabar amb la política de dispersió dels presos d'ETA. En declaracions als periodistes, el ministre ha admès que l'Estatut de Guernica recull que la gestió de les presons basques correspon al govern d'Euskadi, però ha assegurat que la política penitenciària està sent prou eficaç en mans de l'administració central.

Mariano Rajoy va començar aquest dimarts la tanda de converses per a la investidura amb Coalició Canària i aquest dimecres ho ha fet amb grups més complicats per al PP com el PNB i ERC. Gabriel Rufián i Joan Tardà també s'han oposat frontalment a la continuïtat de Rajoy a La Moncloa.

Mentrestant, el líder socialista, Pedro Sánchez, es dedica aquests dies a parlar amb els dirigents territorials per preparar el comitè federal del partit, que es farà dissabte. Després de reunir-se aquest dimarts amb les líders basca, Idoia Mendia, i madrilenya, Sara Hernández, Sánchez continuarà aquest dimecres les trobades amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i els responsables socialistes de les Balears, Francina Armengol; del País Valencià, Ximo Puig, i de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page.

Anar al contingut