Un moment de l'acte polític de l'Aberri Eguna a Bilbao. (Foto:EFE)
Euskadi celebra l'Aberri Eguna apujant el to sobiranista. (Foto:EFE)
Bilbao/Pamplona

El PNB apuja el to sobiranista i els partits abertzales reclamen la independència durant l'Aberri Eguna

En la celebració de l'Aberri Eguna, el PNB ha apujat el to de la seva reivindicació sobiranista i avança pel camí obert pel procés català mentre la resta de partits nacionalistes han celebrat la diada en un acte conjunt a Pamplona

RedaccióActualitzat

En la celebració de l'Aberri Eguna, el PNB ha apujat el to de la seva reivindicació sobiranista i avança pel camí obert pel procés català: el president del partit ha apuntat a Europa per trobar una solució per al País Basc i, ha afegit, també per a Catalunya, una assimilació molt poc freqüent, mentre la resta de partits nacionalistes han celebrat la diada en un acte conjunt a Pamplona.

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha instat a acceptar que l'"Espanya una, gran i lliure" "ha quedat enrere" i a reconèixer "la realitat nacional basca". Per això, ha fet una crida a abordar "la fórmula democràtica" del "diàleg, negociació, acord i ratificació", que és l'"alternativa" d'Euskadi, Catalunya, Escòcia i Flandes a Europa.

Durant la seva intervenció en l'acte de l'Aberri Eguna 2014 que el PNB ha celebrat a Bilbao, Urkullu ha assegurat que els bascos "són aquí fa més temps que l'existència dels estats", i ha destacat que Euskadi "necessita més Europa per al present i per al futur, un futur que es pactarà i decidirà al País Basc". "Euskadi, nació europea. És el que volem en un moment crucial de la nostra història", ha destacat.

En aquest sentit, ha recordat que va ser a la Comunitat Autònoma Basca on es va aprovar l'Estatut de Gernika i, des de llavors, els bascos han reclamat "per activa i per passiva el seu compliment, i a Madrid diuen que no".

"Aquí vam decidir el Nou Estatut Polític. El portem a Madrid i ens diuen que no. Presentem una proposta de reforma constitucional que accepti la realitat plurinacional de l'Estat. La portem a Madrid i ens diuen que no", ha asseverat. Per això, ha dit que "és clar que a Espanya tenen un problema, i és que només saben dir que no". "No pararem, no ens resignarem. Qui pensi això, no coneix aquest poble", ha advertit.

Nous estatus

El lehendakari ha afirmat que, ara, en la ponència d'autogovern del Parlament basc, es planteja un nou Estatus Polític, per el què caldrà "diàleg i negociació per a un acord polític a l'alçada d'aquest nou temps".

En aquest sentit, ha assegurat que a Madrid "tenen dues alternatives", la del "no" que, al seu parer, "no és la solució, sinó dilatar el problema, ajornar-lo i fer-lo més gran"; i la segona," la d'escoltar, obrir els ulls a la realitat i acceptar que Espanya no és "una".

La fórmula democràtica

D'aquesta manera, ha instat a respectar "la fórmula democràtica: diàleg, negociació, acord i ratificació". "Aquesta és l'alternativa basca, la que s'obre pas des de la base, des dels pobles; l'alternativa d'Escòcia a Europa, de Flandes a Europa, de Catalunya i Euskadi a Europa", ha indicat.

Urkullu ha dit que cal "treballar per anar estructurant aquest poble, comptant amb la voluntat de Nafarroa i Iparralde, definint l'Euroregió, partint dels acords inclusius de la Comunitat Autònoma per avançar en un autogovern dinàmic i progressiu".

Finalment, ha assegurat que s'aconseguirà que l'Aberri Eguna "sigui aquest dia de festa celebrat per tots els bascos".

La resta de partits abertzale es manifesten plegats a Pamplona

Milers de persones reclamen pels carrers de Pamplona el dret a decidir en la manifestació de l'Aberri Eguna, convocada per la Xarxa Independentistak, una plataforma que dóna suport a Sortu, EA, Aralar, Alternatiba i el partit bascofrancès Abertzaleen Batasuna.

Encapçalats per una gran ikurriña i una pancarta amb el lema "Independentzia", els manifestants han sortit corejant crits en favor de la independència.

Participen en aquesta manifestació, entre d'altres, el secretari general d'EA, Peio Urizar; els parlamentaris navarresos Maiorga Ramírez, Bakartxo Ruiz, Bikendi Barea i Miren Aranoa; el portaveu de l'esquerra abertzale, Pernando Barrena; i el president de Sortu, Hasier Arraiz.

La manifestació, que és l'acte central de l'Aberri Eguna d'enguany de la xarxa Independentistak, acabarà al passeig de Sarasate, on tindrà lloc un acte polític en què intervindrà un portaveu d'aquesta plataforma i representants de l'ANC catalana i l'SNP escocès.

Al començament de la manifestació la portaveu d'Independentistak, Garbiñe Bueno, ha comentat als mitjans de comunicació que "la independència és l'única alternativa real de futur capaç de donar resposta als desitjos i necessitats de la ciutadania basca".

 

Anar al contingut