Pla mig de diversos Avis i Àvies per la Llibertat, amb bufandes grogues, al ple de Reus l'1 de desembre de 2017. Horitzontal.
Pla mig de diversos Avis i Àvies per la Llibertat, amb bufandes grogues, al ple de Reus l'1 de desembre de 2017. Horitzontal.

El ple de Reus aprova una proposta presentada pels socialistes per demanar la llibertat dels consellers

ACN Reus.-El plenari de Reus ha aprovat aquest divendres per 14 vots a favor i 12 en contra una proposta presentada pel grup socialista per demanar la revisió "de l'acte judicial de caràcter cautelar i la posada en llibertat de l'exvicepresident i consellers" empresonats. La proposta socialista apunta que "com a electes locals" se senten "apel·lats a la "responsabilitat de contribuir a l'entesa en aquestes hores i dies crítics que viu el país" i per no voler "alimentar cap espiral de reacció o actuacions extremes que esquerdin els espais de diàleg i convivència pacífica". El ple també ha debatut una moció de Ciutadans per la retirada d'elements i símbols polítics als espais públics, que ha estat rebutjada, i on s'ha reclamat que es posin les banderes catalana, espanyola i de Reus a l'edifici consistorial. Ha estat rebutjada per sis a favor, setze en contra i tres abstencions..

El col·lectiu d'Avis i Àvies per la Llibertat que des de fa setmanes es concentra cada dia a la plaça del Mercadal de Reus s'ha presentat aquest divendres al plenari, que han seguit vestits amb bufandes grogues. De moment, els avis es continuen manifestant, però no ho podran fer a partir de dimarts degut a la prohibició de la Junta Electoral, que els impedeix concentrar-se per demanar la llibertat dels líders de l'ANC i Òmnium i els consellers durant la campanya electoral. La portaveu del PDeCAT, Montserrat Vilella, ha considerat que la proposta és "un gest" dels regidors socialistes que valoren "de tot cor", però ha afirmat que el text "arriba tard". Vilella ha lamentat que els regidors encara demanin la via política i no judicial "ara" i no abans. La regidora d'ERC, Noemí Llauradó, ha qüestionat "quin delicte del codi penal diu que declarar la independència està penat amb gairebé 30 anys de presó?". "Miri's be el codi penal", li ha recomanat Llauradó a Domènech, a qui li ha etzibat que el PP "inventa que hi ha violència".D'altra banda, el regidor del PP, Sebastià Domènech, ha apuntat que la proposta dels socialistes és per intentar redimir la seva responsabilitat en l'aplicació de l'article del 155. "Necessitaven presentar aquesta proposició per redimir-se i potser per acordar per governar la ciutat", ha insinuat Domènech. El portaveu del grup socialista, Andreu Martín, ha negat que presentin la proposta "perquè ens perdonin res". "Hi haurà militants que diran que per què la presentem, altres que anem tard", ha afirmat Martín, que diu que "simplement" actuen "per responsabilitat". També el regidor del C's, Juan Carlos Sánchez, ha carregat contra els socialistes per presentar una proposta "de traca" i els ha acusat de presentar-la "perquè no els diguin feixistes; nosaltres hi estem acostumats", ha dit. "Demanen la posada en llibertat de presumptes delinqüents", ha afirmat Sánchez, que ha defensat que no es pot condicionar la decisió dels jutges per no posar en risc l'estat de dret. D'altra banda, el regidor ha defensat l'aplicació de l'article 155, "un bàlsam i millor tractament terapèutic per recuperar la normalitat institucional, la seguretat jurídica i evitar la sagnia d'empreses", ha dit. El regidor de la CUP Edgar Fernández ha justificat el vot en contra a la proposició del seu grup municipal perquè entenen que darrere el text "no hi ha una proposta política, sinó carregada de simbolisme" i que només serveix pels "equilibris interns i justificar el paper passiu del PSC". "Aquest paper és injust", ha criticat.

Anar al contingut