Madrid

El ple de l'Audiència Nacional manté la situació de presó per a De Juana Chaos

El ple de l'Audiència Nacional ha decidit finalment mantenir a la presó Iñaki de Juana Chaos. La decisió ha estat adoptada per dotze vots a favor i quatre en contra del total de magistrats que formen el ple del tribunal. Així doncs, De Juana Chaos continuarà en presó provisional i hospitalitzat. En vaga de fam des del novembre, actualment el pres etarra no arriba als 60 quilos i hi ha un risc molt alt que mori o que li quedin seqüeles irreversibles.

Actualitzat

Iñaki de Juana Chaos continuarà en presó provisional i internat a l'Hospital Doce de Octubre de Madrid, tot i el seu greu estat de salut a causa de la vaga de fam que manté. Amb l'infome sobre la seva salut sobre la taula i després d'escoltar el fiscal, que demanava presó atenuada per al pres al seu domicili, i l'Associació de Víctimes del Terrorisme, que s'oposava a l'excarceració, el ple de la sala penal del tribunal ha decidit per àmplia majoria -dotze vots a favor i quatre en contra- mantenir l'etarra empresonat.

Han estat dies de tensions i de paraules creuades. D'una banda, el PP reclamava que no es caigués en el xantatge d'un terrorista i, de l'altra, Batasuna demanava tot el contrari, la seva immediata posada en llibertat, i al mig, el PSOE, que assegurava que la decisió estava en mans dels jutges i que només s'havia de respectar.

El debat i la crispació polítiques es van traslladar al tribunal, com es va poder comprovar en la precipitada decisió de deixar en mans del ple la decisió sobre el futur de De Juana Chaos. En un principi havien de ser els tres magistrats que el van condemnar per amenaces terroristes els que hi havien de dir l'última paraula. Però ahir, nou dels magistrats que formen el ple de la sala penal del tribunal, pertanyents a l'ala més conservadora, van forçar que fos aquest ple el que prengués la decisió final. Aquesta maniobra es va orquestrar en saber-se que els magistrats s'inclinaven, majoritàriament, per concedir-li la llibertat provisional.

En opinió del ple, l'actual situació en què es troba el pres ha estat provocada per ell mateix lliurement i voluntàriament, per això considera que no ha passat res que hagi de modificar la situació de presó preventiva. De Juana Chaos ha perdut set quilos en aquest últim mes. Actualment no arriba als 60 i hi ha un risc molt alt que mori o que li quedin seqüeles irreversibles.

Reaccions judicials

El portaveu del Consell General del Poder Judicial, Enrique López, ha demanat respecte a la decisió "acordada sempre sota l'òptica de la llei". D'altra banda, el portaveu de Jutges per a la Democràcia, Jaime Tàpia, ha expressat el respecte al pronunciament, però ha matisat que "l'estat de dret no hauria claudicat" perquè s'hagués dictat una altre resolució.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut