El Pla de l'Estany té productes locals de qualitat però falta estructura de distribució per potenciar la venda de proximitat

El Pla de l'Estany té productes locals de qualitat però falta estructura de distribució per potenciar la venda de proximitat

El Pla de l'Estany té productes locals de qualitat però falta estructura de distribució per potenciar la venda de proximitat

ACN Banyoles.-El Pla de l'Estany compta amb productes locals de qualitat però fa falta una major estructura de distribució per potenciar la venda de proximitat. És una de les conclusions de l'estudi sobre el sector agrari a la comarca que ha impulsat el Consell Comarcal amb l'objectiu de conèixer les fortaleses i debilitats del sector. Actualment hi ha vint pagesos i ramaders que elaboren un producte final de qualitat (vi, oli, làctics, carn) però encara no se'n fa prou difusió. Entre les oportunitats de negoci hi hauria la creació d'empreses de distribució especialitzades en producte local, obradors compartits o més botigues o parades de mercat que posin en valor aquest producte. I entre les actuacions previstes hi ha el manteniment de les set taules de treball que s'han creat amb els diferents agents per conèixer les necessitats del sector i l'elaboració d'un catàleg de productes locals per donar-los més visibilitat. A la comarca hi ha 46 empreses del sector agrari i un total de 531 persones assalariades, de les quals 240 són autònoms. Vilademuls i Cornellà del Terri són els dos municipis on es concentra una major activitat agrària i ramadera.

Al Pla de l'Estany hi ha vint productors locals que elaboren un producte final de qualitat. Entre les propostes hi ha vi, oli, làctics, carn o ous entre d'altres. "Són pocs casos però són d'èxit i variats" i això és un "bon indicador" de que encara hi ha camí per fer, assenyala Neus Monllor, una de les autores de l'estudi sobre el sector agrari a la comarca. I és que una de les conclusions d'aquesta diagnosi que s'ha elaborat a partir d'entrevistes i la recollida de dades és que hi ha una "potencialitat" de la producció local però que falta estructura per fer més venda de proximitat. "Cal recuperar les infraestructures de suport d'aquesta producció local, com podria ser noves empreses especialitzades en distribuir aquests productes; la creació d'un obrador compartit o més botigues o parades de mercat especialitzades", afirma Monllor. I això, ha afegit, són oportunitats de negoci d'un sector on les xifres "són petites però que ajuden a fer un teixit que es retroalimenta". L'ambientòloga ho ha resumit amb la frase "si volem un món rural viu ens l'hem de menjar", en el sentit que cal fer més difusió dels productes de proximitat perquè arribin a més comerços, restaurants i fins i tot turistes. Programes com 'Benvinguts a Pagès', on s'ofereixen experiències i es mostra com és la vida al camp i l'elaboració de productes en són un bon exemple. Des del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, impulsors de l'estudi, coincideixen en què cal donar més visibilitat als productes locals. És per això que el seu president, Jordi Xargay, ha anunciat que elaboraran un catàleg perquè "molts dels productes que es fan encara es desconeixen". Així mateix, es mantindran les set taules de treball que s'han creat per poder fer la diagnosi i continuar debatent sobre els reptes i el futur del sector. Les taules compten amb més de vuitanta agents de diferents àmbits i es treballa també per crear la figura d'un tècnic que dinamitzi i s'encarregui de la coordinació. Entre els reptes de futur, hi ha potenciar la incorporació de joves i dones. En els darrers deu anys un total de 24 joves s'han incorporar al sector agrari a través d'ajuts del Departament d'Agricultura, una dada que "demostra les dificultats que encara hi ha per engegar i donar viabilitat a una explotació", segons Monllor. Més de 530 treballadors i 46 empreses agràriesEl Pla de l'Estany és una comarca on el sector agrari té un pes considerable. Representa el 6% del PIB (a Catalunya representa el 0,9%). L'estudi recull que l'any passat hi havia 46 empreses dedicades el sector agrari i un total de 531 treballadors. D'aquests, 291 eren assalariats (un 3% del total a la comarca) i 240 eren autònoms (el 8% del total a la comarca). També s'han comptabilitzat 25 operadors ecològics. Pel que fa a les explotacions, les més importants són les dedicades a l'engreix de porc amb 161 granges (més de 185.000 caps) i de boví, amb 132 granges (més de 25.800 caps). En tercer lloc hi ha 98 explotacions amb cavalls (1.131 caps); 84 dedicades als xais (més de 19.000 caps), 41 de pollastres o gallines (més de 720.000 caps) i en últim lloc, 20 explotacions amb cabres (més de 1.700 caps). Cornellà del Terri i Vilademuls són els municipis on es concentra una major activitat agrària i ramadera.