Barcelona

El Picasso retratista, a Barcelona

Un recorregut per gairebé un centenar de retrats de parents, amics i dones que el pintor malagueny va pintar al llarg de la seva carrera

Carolina RosichActualitzat

Ha estat un èxit de públic a la National Portrait Gallery de Londres i ara aterra al Museu Picasso de Barcelona. Es tracta d'una exposició que explora el Picasso retratista en totes les seves èpoques, des dels retrats més clàssics fins als més grotescos, la majoria de persones que formaven part del seu cercle més íntim. Moltes de les obres formen part de la seva col·lecció privada i no s'havien vist mai abans aquí.

Quan tot just era un adolescent ja demostrava uns dots especials per al retrat. I amb només 15 anys en firmava un de molt incisiu de la seva tieta de Màlaga.

 

 

Picasso va reservar sempre el retrat per al seu cercle més íntim: familiars, amics i evidentment per a les moltes dones que van passar per la seva vida.

 

 

Els amics dels 4 Gats, com Santiago Rusiñol, els va pintar amb aire modernista, els del cercle d'amistats parisenc els va retratar amb un to més vulgar i còmic. Però les faccions que més tenia gravades a la memòria eren les de Sabartés, el seu amic de l'ànima que va pintar de totes les formes possibles, seriós i melancòlic, grotesc a l'estil dels cavallers del segle XVI, i còmic en obres delirants on petonajava les actrius de l'època.

 

 

Elizabeth Cowling és la comissària d'aquesta exposició.

"Mai va acceptar retrats per encàrrec i els feia d'amics i del seu cercle més íntim. Per això els pintava amb total llibertat."

Una llibertat que el va dur a esborrar els límits entre retrat i caricatura i a distorsionar les cares com va fer amb Dora Maar, amb qui va voler expressar l'angoixa durant la Segona Guerra Mundial.

 

 

Ningú del seu entorn es va salvar de la seva mirada penetrant i implacable. Però també ell s'autoretrava sense pietat, com un vell decrèpit en un quadre firmat quan acabava de fer 90 anys.

 

 

Serà una de les grans exposicions de la primavera, una mostra que coincideix amb un canvi d'etapa al Museu Picasso que ha estrenat nou director, Emmanuel Guigon. Entre els seus primers objectius, reconciliar aquest museu amb el públic de la ciutat.

"Tenir també una programació més oberta al públic barceloní i a nous públics de totes les classes socials a través d'accions, a través de visites especials i a través d'una sala d'exposicions."

I Emmanuele Guigon també avança la que serà la primera exposició del seu programa, dedicada a la relació de Picasso amb la cuina.

 

♦ El Museu Picasso frega el milió de visitants durant el 2016

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut