Imatge d'arxiu d'una moneda de dos euros i un gràfic econòmic en retrocés (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'una moneda de dos euros i un gràfic econòmic en retrocés (Foto: Reuters)
Madrid

El PIB cau un 0,4% el segon trimestre i el govern espanyol admet que no espera millores fins a principis del 2013

El PIB s'ha contret un 0,4% durant el segon trimestre de l'any i ha registrat una caiguda interanual d'un 1,3%, sobretot per la baixada del consum de les famílies.

RedaccióActualitzat
L'economia espanyola continua debilitant-se. El producte interior brut (PIB) s'ha contret un 0,4% durant el segon trimestre de l'any i ha registrat una caiguda d'un 1,3% en els darrers dotze mesos, sobretot per la baixada del consum de les famílies. Les dades, de l'Institut Nacional d'Estadística, mostren noves caigudes que pronuncien, en tots dos casos, els descensos del primer trimestre de 2012.

Sense millores fins al 2013

En aquest sentit, el govern espanyol ha reconegut que no espera que comenci a corregir-se la caiguda de l'economia espanyola fins a començaments de l'any que ve. El secretari d'Estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, ha admès que la pujada de l'IVA a partir de dissabte afectarà el consum de les famílies, un dels principals motius que explica la caiguda de l'economia espanyola un 1,3% en els últims dotze mesos.

Cau el consum i la inversió

Jiménez Latorre ho ha dit després que s'ha sabut que el PIB d'abril a juny ha caigut quatre dècimes, una més que el trimestre anterior, sobretot, perquè baixen el consum i la inversió.

En taxa intertrimestral, l'economia espanyola ja suma quatre trimestres de creixement negatiu i en la taxa interanual suma dos mesos de retrocessos.

Les dades del PIB del segon trimestre confirmen les avançades a finals de juliol. No és el cas de les dades interanuals del PIB, ja que a finals del mes passat, l'ens va pronosticar una baixada interanual de l'1% el segon trimestre.

El PIB del segon trimestre es fa públic l'endemà que l'INE va revisar les dades del 2010 i el 2011, que mostren que el deteriorament de l'economia ha estat més greu del que es preveia.

Anar al contingut