Barcelona

El PIB català caurà el 0,3% aquest any i creixerà un 0,9% el 2011

L'economia catalana tornarà a créixer l'any 2011, un 0,9%, després de tancar aquest any amb una caiguda del 0,3%, gràcies al major protagonisme de la indústria i les exportacions, que la faran créixer més que l'espanyola, segons un informe de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa. El catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB i responsable de l'estudi, Josep Oliver, ha dit que la indústria i les exportacions són els principals factors que expliquen l'evolució favorable de l'economia catalana respecte a la caiguda de l'activitat de l'any passat, amb una contracció del PIB del 4%.

Actualitzat
Des de la primavera de l'any 2009, la demanda interna va començar a millorar, encara que l'elevat endeutament del sector privat i la necessitat de fer un ajustament fiscal els anys vinents limitarà la capacitat de creixement, de manera que la recuperació serà moderada, amb una contracció de l'1,7% aquest any i un lleuger creixement del 0,1% el 2011.

L'estudi també preveu acabar aquest any amb una taxa d'atur del 17,3% i del 16,7% l'any 2011, ja que, segons Oliver, podem donar per acabada la caiguda ocupacional perquè l'ajustament de la construcció pràcticament s'ha acabat i la indústria, que a Catalunya ha suposat el 45% de la destrucció d'ocupació, s'està recuperant.

La reducció de la taxa d'atur afecta de manera positiva la confiança de les llars, cosa que farà que incrementi el seu consum un 0,3% aquest any i un 0,6% l'exercici vinent. Les exportacions de béns i serveis creixeran un 10,7% aquest any i un 5% el 2011 i són la base de la recuperació industrial, que augmentarà un 0,5% el 2010 i un 1,3% el 2011.

La construcció seguirà amb el seu procés d'ajustament amb caigudes del 6,9% aquest any i de l'1,2% el 2011, mentre que el sector serveis augmentarà un 1,5% l'any 2011. Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa preveuen un increment de les exportacions de béns d'equip del 10,7% aquest any i del 5% l'any 2011.

Durant l'any 2010 continuarà la reducció del nombre absolut de llars, després de la massiva incorporació del "baby boom" a la creació de llars i la important immigració registrada els últims anys i, segons Oliver, si no hi hagués hagut crisi econòmica aquest any s'haurien creat a Espanya 20.000 llars més. A partir dels anys 2011 i 2012, els experts auguren una certa recuperació del sector immobiliari.

Sobre les conseqüències que tindrà la publicació de les proves d'esforç de la banca ("stress test"), Oliver ha indicat que cal esperar que provoquin "certa relaxació" dels mercats financers de l'angoixa que hi ha ara a l'hora de prestar-se diners, cosa que ha de permetre tenir més liquiditat a les entitats espanyoles i també produiran que es comenci a reduir la prima de risc a Espanya.

Oliver considera, també, que Alemanya marcarà el debat perquè s'imposi als països de l'euro el dèficit estructural zero.

Per Oliver, la consecució de la Copa del Món de futbol és una campanya publicitària i "tindrà un impacte" segur sobre el turisme, encara que com que Espanya és la segona destinació turística del món, "poc podrà millorar".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut