Imatge d'arxiu d'una moneda de dos euros i un gràfic econòmic en retrocés (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'una moneda de dos euros i un gràfic econòmic en retrocés (Foto: Reuters)
Madrid

El PIB baixa un 0,3% l'últim trimestre de l'any i deixa Espanya a les portes de la recessió

L'economia espanyola és a les portes de la recessió segons les dades de l'Institut d'Estadística. L'últim trimestre de l'any passat va ser negatiu, el producte interior brut (PIB) va baixar un 0,3% en relació amb el trimestre anterior. La caiguda contrasta amb les dades del conjunt del 2011, en què es va créixer un 0,7%. L'Institut d'Estadística atribueix el descens de l'activitat econòmica a la davallada del consum de famílies i administracions públiques. Aquestes dades són un avançament de l'informe que l'INE publicarà el 16 de febrer.

RedaccióActualitzat
L'estat espanyol va notar en els darrers tres mesos del 2011 la frenada en el consum de les famílies i un empitjorament de les tensions en els mercats financers. En la contracció del PIB espanyol hi va influir l'ascens de la prima de risc i una forta volatilitat en els mercats, tot i les mesures d'ajustament aprovades pel govern de Rajoy en el primer consell de ministres.

A més, la demanda nacional es va contraure l'1,3% l'any passat, com a conseqüència de la caiguda de la inversió en construcció i de la retallada en despesa pública.

Per això, tot i que la demanda exterior ha estat dos punts positiva per la bona evolució de les exportacions, el PIB espanyol finalment ha arribat a xifres negatives i amenaça amb una nova recessió a l'Estat.

Cal recordar que per parlar de recessió cal que es hi hagi dos o més trimestres consecutius amb el PIB a la baixa. Abans, els símptomes que s'acosta una recessió són un augment de l'atur, un descens del consum intern, sigui per una alça dels preus o per un descens dels salaris, una caiguda del PIB i un augment del crèdits impagats. 

L'INE publicarà les dades detallades del seu estudi de comptabilitat nacional el pròxim 16 de febrer.
Anar al contingut