Dona que vol ser mare amb l'esperma del seu marit
Dona que vol ser mare amb l'esperma del seu marit
Barcelona

El periple judicial d'una dona que vol ser mare amb l'esperma del marit mort

Un jutge dona la raó a una dona que vol ser mare amb l'esperma del seu marit, mort fa tres anys, però està suspesa pel recurs presentat per una fiscal

RedaccióActualitzat

Un cas amb sentència judicial pel mig torna a posar a debat els límits de la ciència i la bioètica. Un jutge va autoritzar una dona que tingués un fill amb l'esperma del seu marit mort fa tres anys. Però una fiscal ha presentat recurs per impedir-ho. Per la dona, el més important és que el nen pugui tenir un passat:

"Per mi el més important és que aquesta criatura tingui un pare a qui posar-li cara. Una família paterna, un passat que per mi és important."

L'home tenia una malaltia que el podia deixar estèril. Per això van congelar l'esperma i, davant la possibilitat de morir, ell va firmar un consentiment perquè si ella es volia tenir un fill seu es pogués fecundar. Es van casar a l'hospital i l'endemà ell va morir.

Ella ha fet 3 intents per tenir aquest fill, i al quart, la clínica on es feia el tractament li va dir que sense el consentiment d'un jutge no podien continuar, perquè havien expirat el temps legal per fer una fecundació postmortem. Van recórrer al jutge i els va donar la raó, però la fiscal hi ha recorregut. Tant la llei espanyola com la catalana marquen un termini màxim per començar un procés de fecundació d'aquest tipus, però no un final. I és aquí on hi ha la controvèrsia. L'advocada Sònia Álvarez, però, explica que la llei estableix quan comença però no quan s'acaba el procés:

"La llei catalana és per nosaltres molt clara: 's'iniciï el procés'. El procés s'ha iniciat però no s'ha acabat. I aquí no es demana: 'deixi'm fer el que vulgui', sinó 'deixi'm continuar aquest procés' amb el material genètic que hi ha i sempre que no hi hagi causes que ho desaconsellin."

La fiscalia al·lega que ha passat massa temps, i que potser l'home ara no hi estaria d'acord. La família creu que la fiscal s'ha basat més en temes morals per recórrer que no pas legals, com ara que no seria bo per a ella o per al fill, perquè sabria qui és el pare, però no el podria conèixer:

"Porto un any parada. Diuen, 'fa tres anys que es va morir', sí, però jo he estat un any lluitant i un altre any parada perquè la justícia va lenta, però un cop em donen la raó, l'altra me la treu i un any-any i mig d'espera més. Em trobo que arribarà el dia, que si tinc sort i em tornen a dir que sí per causes naturals, no pugui ser mare."

Ara esperen que el seu recurs faci efecte i no hagin d'esperar com a mínim un any més a saber el final d'aquesta història. Però els anys passen i la dona ara ja té 37 anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut