El periple d'un noi de Ghana a qui la "prova del canell" va dir que no era menor

Un jutge obliga la DGAIA a tutelar un noi de Ghana que va quedar fora del sistema de protecció
Ferran Moreno Actualitzat
TEMA:
Migracions

Va arribar el mes de desembre a Catalunya, després d'una llarga travessia des de Ghana. Va creuar, a peu o amb cotxes, Burkina Faso i Nigèria. El seu destí final era Líbia, però allà res no era com s'esperava. 

"A Líbia, les màfies estan per tot arreu. Tothom ho és. Fins i tot morir al mar és millor que estar a Líbia. Allò és horrible. Pots morir en qualsevol moment. Jo no tenia planejat venir a Europa..."

Va travessar el Mediterrani amb una patera amb 120 persones fins a Itàlia. Després, setmanes de trens i autobusos fins a arribar a Barcelona, on va ser acollit en un centre de menors. Duia un certificat de naixement on es mostrava que tenia menys de 18 anys. Però la Fiscalia de Menors no s'ho creia. Una prova de canell del Clínic el mes de gener va concloure que era major

 

 

I, d'un dia per l'altre, es va quedar fora del centre de menors. Alma Nebot, que assessora, des de l'Associació Noves Vies, una entitat especialitzada en el suport jurídic als menors estrangers no acompanyats (MENA), explica que era un cas excepcional:

"En la majoria de tots els casos sempre és el mateix patró: els nois arriben aquí, els envien a un centre temporal de DGAIA, els fan les proves de determinació de l'edat, Fiscalia diu que són majors, es queden fora de DGAIA i aleshores és quan entra l'assessorament jurídic de veritat." 

 

Notícia relacionada: L'arribada de menors migrants no acompanyats es dispara a tot Espanya

 

Quatre mesos després, a l'abril, aconsegueix tramitar el seu passaport de Ghana, on diu que és menor, i un jutge decideix que ha de tornar al centre de protecció. Però la Fiscalia ho torna a recórrer. 

Alma Nebot: "Tot això l'ha deixat en una situació d'inseguretat brutal; cada dia li deien que havia d'abandonar el centre: 'Si no el deixes avui, l'hauràs de deixar demà o demà passat, fins que trobem un hostal o un pis amb un educador social'"

El noi, que no vol donar el seu nom, reconeix que no sap com sortir-se'n:

"Un dia era al centre de menors, l'endemà ja no. No sé què he de fer per mantenir-m'hi. Contínuament dono voltes al que m'està passant." 

Per ara, no haurà d'abandonar el centre cap altra vegada. El jutge manté la doctrina del Suprem, que especifica que, quan hi ha un passaport vàlid, aquest ha de prevaldre per sobre de les proves de canell qüestionades.

Des de Noves Vies, però, alerten: tot i les sentències, molts menors estrangers segueixen quedant fora dels centres d'un dia per l'altre. 

 

Notícia relacionada: "No tinc la família, però tinc gent que m'anima a fer coses": parla un menor migrant sol

 

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut