Molts productes al mercat són sense gluten per a les persones intolerants
Molts productes al mercat són sense gluten per a les persones intolerants
Barcelona

El perill de les dietes sense gluten per als no celíacs

Un estudi alerta dels efectes de les dietes sense gluten en la salut de les persones que no són celíaques perquè contenen més sucre, més sal i més greixos

RedaccióActualitzat

El Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya alerta que seguir la moda de les dietes sense gluten és una imprudència si la persona no és celíaca. Argumenten que en aquests casos s'acostumen a consumir productes processats sense gluten que no sempre són saludables i que, en canvi, el gluten sí que és beneficiós per a la salut. Nancy Babio és la presidenta Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya.

"Molts d'aquests productes tenen moltes més calories, tenen sucres afegits, molta més sal, greixos saturats que no sempre són cardiosaludables i menys contingut en fibra."

Cada vegada hi ha més gent que, sense tenir un diagnòstic mèdic, opta per no menjar gluten. I als supermercats l'oferta de productes sense gluten creix. Aquests productes són un 315% més cars que la resta, però la seva venda ha augmentat un 28% en els últims 5 anys. Això es deu al fet que s'han posat de moda les dietes sense gluten per a tothom.

Ho hem preguntat als clients d'un supermercat i la Luna Belber ens ha dit això:

"Evito el gluten tant com puc perquè em fa tenir una mala digestió. Ho noto molt, se'm fa pesant i flatulenta."

El cas del Marc Núñez és diferent. Tot i que no és celíac, poques vegades es permet el caprici de menjar aliments amb gluten. La seva companya, l'Elisa Mora, sí que és celíaca, i a casa seva no entra cap producte que no sigui sense gluten.

"Perquè per exemple el forn seria un problema si hi posés menjar amb gluten i després menjar sense gluten. Així jo sé que el meu forn és 100% sense gluten i no he de patir."

"Les traces compten"

En aquest sentit l'Associació Celíacs de Catalunya alerta de la facilitat amb què es poden contaminar els productes aptes per a celíacs, per exemple en restaurants, si estan en contacte amb aliments que tenen gluten. Per això, han engegat una campanya informativa.

♦ Creen una prova ràpida que detecta la celiaquia en pocs minuts i de manera senzilla

Amb l'etiqueta "Les traces compten" es vol fer visible un dels greus problemes amb què es troben els celíacs. Productes contaminats, per exemple, per les engrunes d'una taula de tallar el pa. El celíac ha de seguir una dieta estricta per evitar riscos per a la salut. Olga Cuesta és la presidenta de l'Associació Celíacs de Catalunya:

"Ha augmentat l'oferta de sense gluten, perquè el col·lectiu del gremi de restauració ha vist com una oportunitat el fet d'oferir menjar sense gluten, però a la cuina no s'han dut a terme els protocols necessaris per garantir que no hi hagi contaminació creuada."

El 40% dels celíacs catalans transgredeixen la dieta estricta sense gluten tot i que el 75% ho fan de manera involuntària, precisament per aliments que estan contaminats. A Catalunya hi ha un 1% de la població diagnosticada de celiaquia però es calcula que el 80% dels casos, més de 360 mil persones celíaques o que són sensibles al gluten, encara no ho saben.

El Departament de Salut també recomana que les persones que sospitin que el gluten els cau malament, abans de fer cap dieta restrictiva, vagin a l'especialista.

 

Anar al contingut