Londres

El perfil del terrorista britànic no és el d'un fanàtic religiós

El prototip del típic terrorista britànic no és un fanàtic religiós, segons un estudi confidencial del MI5, el servei d'intel·ligència britànic, que ha filtrat el diari "The Guardian". El perfil dels terroristes britànics desmunta moltes de les creences que es tenien fins ara. Després d'estudiar en profunditat la biografia de centenars d'aquestes persones, s'ha vist que la majoria no són immigrants il·legals, ni fonamentalistes islàmics, sinó que solen ser novells des del punt de vista religiós. Per això, l'estudi relativitza la importància dels imams i assenyala que molts terroristes "beuen, es droguen i van de putes". L'estudi conclou que la majoria no criden l'atenció, sinó que són un fidel reflex de les comunitats on viuen.

Actualitzat
El típic terrorista britànic no existeix. Un estudi confidencial del MI5 posa al descobert que la majoria de persones "involucrades o associades a activitats terroristes violentes" no són immigrants il·legals, ni fonamentalistes islàmics. Tampoc compleixen la imatge de la persona aïllada, asocial i soltera. La majoria tenen llaços familiars al país i d'entre els que superen els 30 anys n'hi ha de casats i fins i tot amb fills.

Immigrants legals


Els serveis d'intel·ligència han analitzat amb profunditat els perfils individuals de diversos centenars de terroristes i ha conclòs que la majoria són ciutadans del país, que alguns fins i tot hi van nèixer i que la majoria fa molts anys que van arribar al Regne Unit i que es van radicalitzar molts anys després d'haver immigrat. A més, són de països molt diversos, com el Pakistan, o l'Orient Mitjà, però també n'hi ha d'origen caucàsic.

No són fanàtics religiosos

A més, lluny de ser uns fanàtics religiosos, els terroristes no compleixen regularment amb les seves obligacions religioses i fins i tot ho ignoren quasi tot des del punt de vista de la doctrina de l'islam. A més, molts pocs s'han criat en famílies molt religioses, i en canvi hi ha una relativa elevada proporció de conversos. Alguns es droguen, beuen alcohol i van de putes. A més, el MI5 diu que sembla demostrat que una identitat religiosa ben arrelada a l'individu pot fins i tot protegir de la radicalització violenta.

Ni dements ni malalts

Els terroristes britànics tampoc obeeixen al perfil de la persona malalta mental o amb trets patològics. A més, tampoc responen al prototip de jove frustrat sexualment i solitaris, ja que n'hi ha de casats i amb fills. Així, es contradiu la idea que els terroristes són arrossegats al martiri amb la promesa que allà els esperen desenes d'hurís, dones bellíssimes i verges, al paradís.

A més, encara que la majoria de terroristes són homes, les dones hi tenen un paper important, ja que molts cops estan al corrent de les activitats de marits, germans o fills i no fan res per impedir-les. Pel que fa als terroristes, encara que la majoria es radicalitza als vint-i-tants, una minoria significativa comença a interessar-se per aquestes activitats un cop complerts els 30.
Anar al contingut