El PDECat vol que el govern espanyol defensi Barcelona com a nova seu de l'Agència Europea del Medicament

El PDECat vol que el govern espanyol defensi  Barcelona com a nova seu de l'Agència Europea del Medicament

El PDECat vol que el govern espanyol defensi Barcelona com a nova seu de l'Agència Europea del Medicament

Imatge de la roda de premsa a l'Ajuntament de Barcelona amb Francesc Homs, Xavier Trias i Carles Campuzano, el 14 d'octubre de 2016 (horitzontal)

Imatge de la roda de premsa a l'Ajuntament de Barcelona amb Francesc Homs, Xavier Trias i Carles Campuzano, el 14 d'octubre de 2016 (horitzontal)

ACN Barcelona.-El PDECat ha presentat una proposició no de llei al Congrés dels Diputats per instar el govern espanyol a presentar Barcelona com a candidata a acollir la seu de l'Agència Europea del Medicament, un ens europeu que ara té seu a Londres. Després del 'sí' dels britànics a la sortida de la UE, l'antiga CDC veu una oportunitat per situar l'AEM a Catalunya i ho argumenta pel pes de la indústria farmacèutica i de la investigació hospitalària al país. "És una decisió adequada, cau en termes del sentit comú", ha assegurat el líder del PDECat al Congrés, Francesc Homs en roda de premsa al costat de Xavier Trias. Ara bé, "com que racionalitat i política espanyola no funciona de manera sinònima", Homs ha apel·lat a "la coherència" dels partits polítics que ho veuen amb bons ulls al consistori barceloní perquè també hi donin el vistiplau al Congrés.

L'antiga CDC ha registrat una proposició no de llei al Congrés en què insta el govern espanyol a impulsar i presentar la candidatura de Barcelona com a seu de l'Agència Europea del Medicament (AEM). L'organisme té la base ara a Londres però amb el Brexit els diputats del PDECat al·leguen que s'haurà de traslladar en una nova ciutat europea. "Qui està en millors condicions és Barcelona", ha assegurat Homs en roda de premsa aquest divendres, perquè la meitat de les empreses farmacèutiques estatals i internacionals a l'Estat tenen seu a Catalunya, afegeix la proposta de no de llei. En aquest sentit, el PDECat llista 230 laboratori farmacèutics, per una indústria que ocupa 21.200 persones al país: el 3,3% de l'ocupació industrial catalana i el 56,2% del sector farmacèutic espanyol. "Si ens ho agafem des d'una perspectiva racional, aquesta seria la decisió adequada, no caldria ni l'impuls polític, cau en termes de sentit comú. Però com que racionalitat i política espanyola no funciona de manera sinònima, fem aquest impuls" en forma de proposició no de llei. I precisament per això, tant Homs com Trias han apel·lat a la coherència dels grups municipals que ja ho han defensat al consistori perquè també ho defensin al Congrés, en referència clara a PPC, PSC, ERC, BComú i C's. "Es necessita que l'Estat s'ho cregui de debò. Si es dóna a Espanya on ha d'anar? Està claríssim que a Barcelona. S'ha de lluitar perquè ho donin a Espanya, estar claríssim que ha d'anar a Barcelona", ha afegit l'exalcalde de la ciutat en instar al lideratge de la capital catalana per erigir-se per ser candidata per acollir l'AEM. Trias ha defensat a més que Barcelona ja va optar a acollir aquest organisme europeu el 1992 però ha acusat el govern de Felipe González de "falta de convicció" per defensar la capital catalana com a seu. "Va creure que ja havíem tingut els Jocs, i es va acabar perdent tot", tant la del Medicament com l'Agència pel Mediambient. Ara, Trias veu amb el Brexit una oportunitat perquè Barcelona pugui optar un altre cop a ser-ne seu. Collboni reclama "alçada de mires"Al seu torn, el líder del PSC i segon tinent d'alcaldia del consistori, Jaume Collboni, ha reclamat "alçada de mires per part de tothom" i ha reivindicat que la candidatura de Barcelona per ser seu de l'AEM sigui "de ciutat i de país". Precisament per això s'ha mostrat "sorprès" per la proposta dels diputats del PDECat: " des del govern de Barcelona ja s'està coordinat amb el govern de la Generalitat" i amb la delegació del govern espanyol a Catalunya. "Vull pensar que no es tracta d'un problema d'incomunicació entre Trias, Homs i la Generalitat", ha apuntat.