La vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras
La vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras

El PDeCAT retira la moció pactada amb el PSOE que instava al diàleg dins la llei

ERC havia anunciat que s'abstindria en la votació del text, i el PDeCAT diu que retira el text per desconfia de la voluntat de diàleg dels socialistes

Actualitzat

El PDeCAT ha decidit retirar finalment la moció pactada amb el PSOE que instava al diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol dins la llei i que s'havia de votar aquest dijous al Congrés dels Diputats.

La vicepresidenta de la formació, Míriam Nogueras, ha considerat que el PSOE "juga amb el diàleg" perquè al Senat ha votat "impedir qualsevol opció de fer un referèndum". És per aquest motiu, assegura, que s'han fet enrere:

"Per nosaltres el PSOE juga amb el diàleg. I per nosaltres el diàleg és una cosa seriosa. No només no obren vies de diàleg, que era l'objectiu d'aquesta moció, sinó que les tanquen, perquè avui el PSOE, al Senat, ha votat exactament impedir qualsevol intent -i per nosaltres la moció que presentàvem era un intent- de referèndum d'autodeterminació."

 

 

"El mandat és clar i ahir la gent va ratificar-ho al carrer", ha apuntat Nogueras, en referència a la mobilització de la Diada de l'Onze de Setembre.

La decisió ha arribat només un parell d'hores després que ERC anunciés que s'abstindria en la votació de la moció perquè considera que la llei és "mutable" i "no pot ser l'argument per limitar la negociació". L'abstenció feia perillar que s'aprovés la moció.

El text que havia presentat primer el PDeCAT no incloïa la referència al diàleg "en el marc de l'ordenament jurídic vigent", però la formació sobiranista va acceptar afegir-hi l'esmena dels socialistes en aquest sentit.

Amb el canvi, la moció pactada quedava així:

"El Congrés dels Diputats insta el govern a obrir un procés de diàleg polític amb el govern de Catalunya, en el qual tots puguin defensar les seves idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments. Aquest procés ha d'aspirar a acordar les vies legals i democràtiques que permetin a la societat catalana determinar el seu futur en el marc de l'ordenament jurídic vigent."

Junts per Catalunya havia afirmat que el contingut del text no estava en contradicció amb la postura de la Generalitat. La portaveu del govern, Elsa Artadi, ha afirmat al migdia que el govern "sempre ha cregut que un referèndum té cabuda dins del marc legal actual."

Artadi ha argumentat que el govern "prioritza" el diàleg i la negociació amb l'executiu de Pedro Sánchez per pactar un referèndum, encara que "no exclou" altres vies per arribar-hi.

ARXIVAT A:
Procés catalàPDeCATPSOEERCIndependència
Anar al contingut