Barcelona

El PDECat crea una nova fundació, desvinculada del partit

La fundació estarà desvinculada financerament del partit

RedaccióActualitzat
El PDECat, el partit sorgit de l'antiga CDC, ha celebrat el seu primer Consell Nacional. Per una banda s'ha presentat la proposta de crear una nova fundació i per l'altra s'ha arribat al compromís de resoldre, al gener, les incompatibilitats de càrrecs.

La nova fundació, que substituirà una CatDem ja en via d'extinció, i que serà, una entitat "jurídica diferent" del PDECat i tindrà el seu propi mecanisme de finançament.

El partit confia que en el termini de tres anys es converteixi en un laboratori d'idees "de referència", amb capacitat de ser "permeable" a persones externes al partit, ja que es preveu que gran part dels patrons no siguin militants de la fundació.

La base d'aquesta nova entitat és la plataforma cívica que va preparar l'expresident català Artur Mas en paral·lel al procés de refundació CDC i que mai va arribar a néixer.

"En cap cas hi haurà relació financera i econòmica entre el partit i la fundació", ha aclarit Bonvehí, que ha assenyalat que la nova entitat tindrà el seu propi finançament a través de "gent i empreses".

Incompatibilitats de càrrecs

Abans de la celebració del Consell Nacional, alguns sectors del partit s'havien queixat perquè reclamaven abordar immediatament el compliment del règim d'incompatibilitats de càrrecs, pel qual estarien afectats cinc membres de la cúpula. Tot i les incompatibilitats, hi ha la possibilitat de fer excepcions, amb l'aval de dos terços del Consell Nacional i un informe previ del comitè de qualitat democràtica, transparència i garanties, que no està encara operatiu.

Els afectats són la vicepresidenta del partit i consellera de la Presidència, Neus Munté, i quatre membres de la direcció executiva: la directora general de Coordinació Interdepartamental del Govern, Elsa Artadi, i els diputats autonòmics i alcaldes de Valls (Alt Camp), Calella (Maresme) i Besalú (Garrotxa), Albert Batet, Montserrat Candini i Lluís Guinó, respectivament.

En la roda de premsa posterior a la reunió, la coordinadora nacional del PDECat, Marta Pascal, ha explicat que ha traslladat al Consell Nacional que hi haurà un "estricte compliment" dels estatuts i que es prepararà tot per fer-ho efectiu en el pròxim conclave del gener.

Pascal ha argumentat que el procés de compliment d'aquesta normativa ha d'arrencar després de la constitució d'avui del primer Consell Nacional, de manera que fins al pròxim, previst per a finals de gener, considera que queda marge per fer-ho efectiu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut