Urbanisme, història i cultura

El patrimoni arquitectònic dels usuaris

Has visitat fa poc algun monument interessant de Catalunya que vulguis compartir amb els usuaris d'El meu 3cat24? T'agrada descobrir noves construccions històriques que tenen una rellevància especial en la història del país? A El meu 3cat24 volem fer un recull de les millors imatges i experiències dels usuaris sobre els edificis més emblemàtics de Catalunya.

Actualitzat
A través de les aportacions, imatges, vídeos i experiències dels lectors volem recomanar el bo i millor de la cultura arquitectònica i del patrimoni cultural que s'amaga a Catalunya: esglésies, castells, claustres, parròquies, estàtues... Tots aquells tresors de l'urbanisme català que siguin singulars i significatius, i que vulguis compartir amb nosaltres!

'avilesipalau' ens ha enviat una imatge del Convent de Santa Clara, des de Manresa. Aquest nou patrimoni és un "antic monestir situat al barri que porta el seu nom de Manresa. Actualment alberga un centre de dia de salut mental. Fundat l'any 1322 com a convent de monges menoretes o clarisses, s'instal·là vora una antiga capella dedicada a dos sants guaridors —sant Blai i sant Llàtzer— que en algun temps havia servit d'hospital o llatzeret d'empestats. El 1342 comencen les obres del claustre amb el suport reial. El 1351 participen en la fundació de Santa Clara de Balaguer. Al segle següent entra en un període de decadència, que fins i tot obliga a la comunitat a abandonar el lloc. S'extingí el 1599 amb la mort de la darrera monja que l'ocupava. El 1602 s'hi establien monges dominiques, procedents del convent barceloní dels Àngels. D'aquí ve que el nom oficial d'aquest monestir sigui Nostra Senyora dels Àngels i Santa Clara. L'església antiga de Sant Blai i Sant Llàtzer, documentada ja l'any 1292, fou objecte d'importants millores, i s'engrandí el presbiteri de l'altar major, on es posà un altar de la Mare de Déu dels Àngels i Sant Domènec, el qual fou cremat pels francesos el dia de la seva entrada a Manresa l'any 1811. A principis del segle XX es feren importants construccions dins del recinte del convent, i fou quan s'edificà l'ala modernista seguint el projecte de l'arquitecte Alexandre Soler i March." (Font: Viquipèdia).

Altres recomanacions dels usuaris:

Font del claustre del monestir de Poblet, recomanat per 'tenjiro'
Complex Torre Mauri, recomanat per 'Bomberspobla'
La Farinera, recomanat per 'angy'
L'abans i el després d'El Molino, enviat per l'Aitana Rubio i l'Alba Torner, des de Kiosk Jove
Santa Llúcia de Puigmal, enviat per 'angy'
Castell de Juvinyà de Sant Joan de les Fonts, recomanat per 'angy'
Església d'Éller, a Bellver de Cerdanya és una recomanació de 'javierf'
Ermita de Sant Antoni - Mura, recomanat per 'dnt_lh92'
Monestir de Sant Benet de Bages, recomanat per 'jaumegrandia'
Monestir benedictí de Sant Joan les Fonts, també conegut com a "Priorat de Sant Esteve", és una aportació d''angy'
Plaça de toros de les Arenes, reconvertida ara en centre comercial, ha passat "dels toros als clients", segons ens explica, des de Kiosk Jove, Isshak Mrabet, un alumne de 2n de Batxillerat.


Mostra El patrimoni arquitectònic dels usuaris en un mapa més gran
Volem que ens ajudis a conèixer el patrimoni monumental de Catalunya, aquells racons històrics que tens a prop de casa o que encara no són gaire coneguts. Explica'ns les sensacions que has tingut en visitar-los, el període històric de l'edificació, la seva importància arquitectònica o simplement per què els recomanaries a les persones.

*** Si fa poc has visitat un monument interessant de Catalunya envia'ns-en les fotos i explica'ns la teva experiència o alguna anècdota que t'hagi cridat l'atenció.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut