Madrid

El Partit Popular felicita el govern espanyol per la detenció de Txeroki

Les reaccions per la detenció aquesta matinada al sud de França del cap militar d'ETA, una detenció que deixa en escac la banda terrorista, no s'han fet esperar. Les felicitacions cap a les forces de seguretat i les mostres d'alegria per la importància de la detenció se succeeixen.

Actualitzat
El president del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha assegurat, en conèixer la notícia de la detenció del presumpte cap militar d'ETA, que "l'únic camí" per acabar amb el terrorisme és "detenir els etarres i ficar-los a la presó". "Era una de les persones més significatives de la cúpula d'ETA", ha afegit en referència a Txeroki, i ha qualificat d'"important" l'operació portada a terme a França, per la qual ha felicitat les forces i cossos de seguretat.

La Comissió Executiva Federal del PSOE també ha felicitat els membres de les forces de seguretat de l'Estat per la detenció, en especial la Guàrdia Civil i el ministre de l'Interior espanyol Alfredo Pérez Rubalcaba, per la seva "magnífica tasca" en la lluita antiterrorista. En el seu comunicat, el PSOE qualifica de "summament important" que s'hagi "escapçat una organització tremendament jerarquitzada com és ETA".

La reacció oficial del govern d'Euskadi ha arribat des de la portaveu, Miren Azkarate, que ha volgut fer arribar el "suport total" de l'executiu de Vitòria a l'actuació policial, una operació que ha culminat amb una "bona notícia". La portaveu del govern basc ha defensat que s'apliqui el màxim rigor a la persecució policial dels comandos d'ETA i ha demanat un altre cop a la banda terrorista que "deixi en pau d'una vegada per sempre la societat basca i es dissolgui".

El Partit Nacionalista Basc, per la seva banda, ha qualificat "d'extraordinària notícia" l'arrest de Txeroki, però ha demanat "no llançar les campanes al vol", perquè fins ara la banda sempre ha demostrat capacitat de "reproducció". Josu Erkoreka, portaveu dels nacionalistes bascos, ha destacat, tot i això, que la detenció del cap militar de la banda "contribuirà a reduir la pressió terrorista sobre la societat basca".

També des del País Basc, el portaveu d'Ezker Batua Berdeak, Mikel Arana, ha afirmat que la detenció de Mikel Garikoitz "és una bona notícia en la mesura que es tracta d'una persona defensora de la violència, el dolor i el patiment". Per Arana, a més, aquesta nova operació policial "ha d'impulsar un debat en el si de la direcció terrorista i a la mateixa esquerra abertzale".

Per la seva banda, el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, s'ha referit a la detenció com "un dia de sort per als espanyols i d'alegria per a les víctimes, i ha destacat que ha estat la col·laboració policial entre França i Espanya el que ha permès la seva detenció.

A través d'un comunicat, l'Associació de Víctimes de Terrorisme també s'ha alegrat de la notícia. Per l'AVT, la detenció del màxim responsable de la cúpula militar és el "millor regal" per a les víctimes del terrorisme, ja que permetrà, "sense haver de pagar res a canvi als etarres", deduir "informacions i contactes importants" per posar fi a la banda.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut