Edimburg

El Partit Nacional Escocès guanya però es queda a les portes de la majoria absoluta

Els laboristes s'enfonsen i els conservadors lideraran l'oposició

RedaccióActualitzat

L'independentista Partit Nacional Escocès (SNP) ha guanyat les eleccions parlamentàries a Escòcia, però perd la majoria absoluta que tenia al Parlament d'Edimburg. El laborisme s'enfonsa i els conservadors guanyen terreny i encapçalen l'oposició.

L'SNP ha obtingut 63 dels 129 escons de la cambra escocesa. Els conservadors, per la seva banda, en guanyen 16 en relació amb els resultats obtinguts en els comicis anteriors i n'aconsegueixen 31. El gran damnificat és el Partit Laborista, que ha quedat relegat com a tercera força parlamentària passant dels 37 als 24 diputats. Els verds han superat per un escó els liberal demòcrates i, amb 6 representants, són ara la quarta força a Holyrood i el segon partit amb representació parlamentària obertament a favor de la independència d'Escòcia, després de l'SNP. La participació ha estat del 55,6%.

 

 

La líder independentista, Nicola Sturgeon, ha afirmat que el seu partit "ha fet història" aconseguint el seu tercer mandat des del 2007 i s'ha compromès a governar "per a tots els escocesos".

"L'SNP ha guanyat les terceres eleccions consecutives al Parlament escocès. I això no ho havia fet mai ningú en tota la història del Parlament d'Escòcia. Lideraré aquest país amb confiança, amb valor, amb ambició i amb imaginació. Tinc plena confiança en el nostre gran país".

Sturgeon ja ha avançat que impulsarà un segon referèndum si hi ha mostres "clares" d'una majoria independentista o si canvien "significativament" les circumstàncies, per exemple amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut