Barcelona

Pascal i Bonvehí pilotaran el nou Partit Demòcrata, que ratifica el tàndem presidencial Mas-Munté

Santi Vila renuncia a presidir el Consell Nacional després de perdre per 400 vots davant de Mercè Conesa

RedaccióActualitzat

L'executiva del Partit Demòcrata Català pren forma. La dirigiran Marta Pascal i David Bonvehí, que s'han imposat per una àmplia majoria en la votació de les primàries de la formació.

La candidatura "Amb tothom" de Pascal i Bonvehí ha obtingut un contundent 87,76% dels vots. A més, tots els membres de la candidatura han superat el 50% dels vots, un requisit obligatori per poder formar part de l'executiva. L'altra candidatura que es presentava, que liderava Ignasi Planas, ha obtingut un 12,27% de suports.

Els associats del PDC han aprovat també els estatuts de la formació  amb el 97,44% de vots a favor. I han ratificat el tàndem presidencial d'Artur Mas i Neus Munté, l'única candidatura que es presentava, amb el 95,07% dels vots.

El portaveu del partit, Francesc Sànchez, ha donat les xifres i s'ha mostrat molt satisfet pel funcionament de les primàries. Ha explicat que hi han participat 5.430 persones dels més de 8.000 associats que té ara la formació. Això és al voltant d'un 60% de participació.

"Hi deixarem la pell"

Marta Pascal ha comparegut després que s'han sabut els resultats i ha garantit que hi deixaran la pell per donar resposta a les expectatives al voltant de la nova direcció. La flamant coordinadora general del PDC ha obert els braços a tothom que es vulgui sumar al partit:

"Hem de néixer forts, hem de néixer ferms. La nostra primera feina serà anar a buscar tothom, tant gent que formava part de Convergència com nova gent que s'hi vulgui sumar."

Pascal ha explicat que el Partit Demòcrata va néixer per dos motius, que ella ha fet seus com a objectius: "guanyar la independència" i "ser referents polítics del nou Estat". Per això, assegura que es posaran a disposició del president Puigdemont per assolir la independència.

Pascal ha destacat la vocació de servei del partit i l'ha definit amb una frase:

"Un partit del carril central del país, que piqui l'ullet a l'esquerra i la dreta, que tingui ganes de fer la independència i de millorar la vida dels ciutadans."

Sanvi Vila renuncia a la segona volta

Mercè Consesa serà la presidenta del Consell Nacional. La candidat ha guanyat la votació però no ha obtingut els vots suficients. Calia superar el 50% dels suports per sortir proclamat. 

Conesa ha obtingut el 49,44% dels vots i Vila el 42,04%. Hi ha una diferència de 400 vots entre un i altre. Hi havia un tercer candidat, Joan Vila, que s'ha quedat amb el 8,52% dels vots.

Amb aquestes xifres calia anar a una segona volta, però el Santi Vila ha decidit renunciar a la seva opció de presentar-se. Ho ha explicat en un tuit:


Consesa ha agraït aquesta decisió de Santi Vila.

On sí que hi pot haver segona volta és a la figura del defensor del militant. Iolanda Aguilar ha obtingut el 34,09% i anirà a la segona volta amb Iolanda Garcia, que ha obtingut el 24,5% de suports. Enric Lleuger ha tret el 23,85% dels vots i Francesc Xavier López, el 17,53%.

Mas i Munté fan broma amb M&M

Durant la jornada de votacions, Mas i Munté han fet broma sobre la seva candidatura. En l'anècdota de la jornada, els ja president i vicepresidenta del PDC, han fet un paral·lelisme amb la marca de xocolatines M&M i les sigles que presidiran la refundada Convergència.

 

Ambient enrarit

El Partit Demòcrata Català arribava a les primàries en un ambient enrarit arran de l'actuació dels diputats a Madrid en les votacions per a les vicepresidències a la mesa del Congrés. Els candidats del PP i Ciutadans van obtenir 10 vots d'altres formacions, que s'atribueixen, en part, al Partit Demòcrata. El líder del partit al Congrés, Francesc Homs, no ha volgut donar explicacions del que van votar ni per què, i això li ha valgut les crítiques de les dues cadidatures que es presenten a la direcció, que l'han acusat de falta de transparència.

El Partit Demòcrata aspira a tenir grup propi al Congrés. De fet, dijous va registrar la sol·licitud, però no compleix els requisits. Necessita el favor de la mesa, i que aquesta faci una interpretació flexible del reglament per poder-se constituir com a grup propi.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut