El Partit Pirata islandès
El Partit Pirata islandès
Reykjavík

El Partit de la Independència guanya les eleccions a Islàndia i el Partit Pirata queda com a tercera força

El Partit Pirata, que les enquestes situaven com la gran sorpresa, finalment no han complert amb les expectatives

RedaccióActualitzat

Els resultats de les eleccions a Islàndia donen la victòria al conservador Partit de la Independència i deixen en tercera posició el Partit Pirata.

Els antisistema del Partit Pirata, que les enquestes situaven com la gran sorpresa dels comicis, finalment no han complert amb les expectatives, tot i que se situen com a tercera força política, amb el 13% dels sufragis.

Els antisistema han triplicat el nombre de vots, recollint bona part del descontentament social, però no podran accedir al poder perquè no sumen prou escons amb els seus aliats d'esquerra.

Tot apunta que les negociacions per formar executiu passen per una aliança entre les forces de centredreta, que tot i això no té majoria absoluta.

Un dels partits més castigats a les eleccions anticipades d'ahir a Islàndia és el Partit Progressista de l'exprimer ministre Sigmundur Gunnlaugsson, que va haver de dimitir després que el seu nom va aparèixer als anomenats "papers de Panamà". Els Progressistes governaven amb el Partit de la Independència.

El seu substitut, Sigurdur Johannsson, també ha presentat la dimissió després que hagi perdut les eleccions. El president li havia demanat que es mantinguès en funcions fins a la formació del nou govern. 

El Partit Pirata islandès és una formació nascuda el 2012 fruit de la crisi financera que va portar l'illa a la fallida. Ha sabut treure profit de les protestes socials contra els casos de corrupció.

Anar al contingut