Barcelona

El Parlament reprova Alfons López Tena pels insults a Núria de Gispert

La mesa del Parlament de Catalunya ha acordat aquest dijous reprovar el diputat de Solidaritat Alfons López Tena per les declaracions pejoratives sobre la presidenta de la cambra fetes al matí. És el primer cop en 30 anys que la mesa de la cambra reprova un parlamentari.

RedaccióActualitzat
L'afer es remunta a la queixa formal formulada pels diputats de Ciutadans, aquest dimecres, per l'ús de l'expressió "Espanya ens roba" per part dels de Solidaritat. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va donar resposta a la queixa amb un advertiment: que la mesa que presideix havia decidit que paraules com aquestes no es podrien fer servir a partir d'ara a la cambra catalana. Davant la demanda del subgrup de Solidaritat sobre quina és "la llista de paraules prohibides", la resposta de De Gispert va ser que serien "les que la majoria de la cambra catalana decideixi que no es poden dir".

"Cambra de fireta, presidenta que es vesteix de mamarratxa"

Quan encara no havien passat ni 24 hores de la decisió de De Gispert, Solidaritat, i molt especialment el seu líder, Alfons López Tena, han mostrat la seva indignació i han deixat clar que no tenen cap intenció d'acatar-la. "No ens farà callar", ha assegurat als passadissos de la cambra, acompanyat d'Uriel Bertran. "Sabem quins són els nostres drets i les nostres obligacions, i els exercirem", ha afegit.

López Tena, però, ha anat més enllà: ha desqualificat la institució en assegurar que és "un Parlament de fireta" i ha acusat Núria de Gispert de no conèixer el reglament: "Tenim una presidenta que es vesteix de fada i de mamarratxa per sortir en una foto, i que a més s'inventa el reglament per tancar-nos la boca", ha afirmat en al·lusió a un reportatge fotogràfic que "El País" va dedicar a De Gispert.

"Aquest Parlament encara té dignitat"

Després d'aquestes declaracions de Tena, que s'ha arribat a referir a la presidenta del Parlament com "aquesta cosa", Bertran ha ofert una dosi més d'indignació des del faristol del ple: "Espanya ens treu i ens sostreu els impostos, en el que els experts denominen espoli fiscal, encara que a De Gispert no li agradi que ho diguem".

Com a resposta, el vicepresident de la cambra, Lluís Corominas, l'ha instat a deixar de "provocar" perquè "aquest Parlament encara té dignitat i vostès estan portant al límit aquesta dignitat".

ERC també parla de censura

Des d'Esquerra, la diputada i exconsellera Carme Capdevila ha expressat el seu suport a Solidaritat en considerar "fora de lloc la censura a la llibertat d'expressió dels parlamentaris". El també republicà Marc Sanglas ha carregat també contra C's per l'intent de "coartar el Parlament".

C's recorda els "límits" de la llibertat d'expressió

El president de Ciutadans, Albert Rivera, no s'ha quedat al marge de la polèmica i ha assegurat que l'expressió "Espanya ens roba" és "incompatible amb l'essència de la democràcia" i l'ha comparat amb altres de fetes servir per Plataforma per Catalunya en referència als musulmans. El portaveu Jordi Cañas ha titllat d'immoral el comportament en públic d'alguns diputats, en clara al·lusió a les declaracions de López Tena, i ha conclòs: "Prefereixo ser Cató el censor que Neró el piròman".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut