Barcelona

El Parlament renuncia a recórrer la llei de la dependència amb els vots d'ERC

El Parlament ha rebutjat, amb els vots del PSC, ERC i ICV-EUiA, a més de C's, presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei estatal de dependència, reclamat per CiU després que el Consell Consultiu dictaminés que el 70% de la norma és inconstitucional perquè envaeix competències catalanes.

Actualitzat

Abans del ple ordinari, el Parlament ha celebrat una sessió extraordinària sol·licitada per CiU específicament per decidir si s'interposava recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de dependència, però la proposta de recórrer la norma només ha comptat amb el suport dels diputats de la federació nacionalista, davant l'abstenció del PP i els vots en contra de la resta.

El diputat de CiU Josep Lluís Cleries ha denunciat que la llei impulsada per l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero implica una "invasió massiva de les competències autonòmiques" i respon a una "ofensiva claríssima del govern espanyol contra la capacitat d'autogovern" de Catalunya. Cleries ha acusat els partits que integren el govern de la Generalitat de demostrar la seva "debilitat" política en "claudicar" davant el govern espanyol i "renunciar a defensar" l'autogovern.

A més, Cleries ha negat que la presentació d'un recurs suposi paralitzar les ajudes a les persones beneficiàries de la llei, que segons el seu parer generarà "molta frustració perquè té moltes mancances" i "discrimina" els ciutadans catalans en no tenir en compte les diferències del cost de la vida entre comunitats.

En defensa de la llei

El PSC, ERC i ICV-EUiA han replicat que, en el passat, els governs de CiU van renunciar en catorze ocasions a presentar recurs davant el Tribunal Constitucional contra lleis estatals que, segons el Consell Consultiu, també envaïen competències de la Generalitat.

La diputada del PSC i exconsellera de Benestar i Família Carme Figueras ha argumentat el seu rebuig a recórrer la llei assegurant que "no limita les actuacions de la Generalitat en matèria de serveis socials" i "consagra un nou dret fonamental: garantir un servei públic que proporcioni suport a les persones grans dependents, així com als discapacitats físics o psíquics". Figueras ha acusat CiU de fer "demagògia" en criticar el govern del PSOE per no tenir en compte el nou Estatut i, en aquest sentit, ha avisat que la llei conté articles que també podrien envair competències de l'anterior text estatutari.

La diputada d'ERC i exconsellera de Benestar i Família, Anna Simó, ha destacat que la norma, sorgida a partir d'un "pacte entre dues administracions", suposa un "pas endavant en la implicació de l'administració central en l'increment de l'estat de benestar" i "no significa una suplantació o creació de serveis paral·lels".

També el president de Ciutadans-Partit de la Ciudadania (C's), Albert Rivera, ha rebutjat presentar recurs i ha demanat "no qüestionar, per interessos de partit o jurídics, una de les poques normes en què tots els ciutadans estan d'acord".

De la seva banda, la diputada del PPC Montserrat Nebrera ha advocat per l'abstenció, després d'admetre que el Consultiu va detectar punts inconstitucionals a la llei i assenyalar que, amb tot, "no trobem raons suficients" per presentar recurs.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut