Reunió de la Mesa del Parlament (ACN)
La Mesa del Parlament ha decidit portar les incompareixences a la fiscalia perquè determini si se'n deriva alguna responsabilitat penal (ACN)
Barcelona

El Parlament porta a la fiscalia els alts càrrecs de l'Estat que van evitar la comissió antifrau

Els ministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz són dos dels alts càrrecs del govern espanyol que s'han negat a comparèixer en la comissió de la cambra catalana

RedaccióActualitzat

El Parlament denunciarà a la fiscalia els set alts càrrecs del govern espanyol que s'han negat a comparèixer en la comissió que investiga el frau, l'evasió fiscal i la corrupció política. Es tracta dels ministres de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i d'Hisenda, Cristóbal Montoro; el cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas; el comissari en cap de la UDEF, Manuel Vázquez; el director de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó; el director del CNI, Félix Sánz, i el director del Departament d'Inspecció Financera i Tributària de l'Agència Tributària, Luis María Sánchez González.

Tots els afectats han estat citats a comparèixer davant la comissió fins a tres cops i sempre s'hi han negat. Ara, la Mesa del Parlament ha decidit portar les incompareixences a la fiscalia perquè determini si se'n deriva alguna responsabilitat penal. Només el PP s'ha oposat a aquesta decisió.

Els serveis jurídics de la cambra ja preparen tota la documentació que s'enviarà de manera imminent a la fiscalia, amb les tres comunicacions del Parlament cridant-los a comparèixer i advertint-los que podrien estar incorrent en un delicte tipificat al Codi Penal. La vicepresidenta primera del Parlament, Anna Simó, ha dit que algunes d'aquestes persones han respost explicant els seus motius, però altres ni tan sols han contestat.

La vicepresidenta també ha assenyalat que a l'escrit que s'envia a la fiscalia s'explica que el Parlament s'acull "a l'article 59.3" de l'Estatut, que diu que les persones requerides "han de comparèixer-hi obligatòriament"; al reglament del Parlament, que especifica que la Mesa ha d'informar el ministeri fiscal de les incompareixences; i al Codi Penal, on a l'article 502 s'estableix el delicte de desobediència per a les persones que no compareguin després de ser requerides de forma legal i sota advertència. És per això que ara es demana a la fiscalia que s'investigui "si hi ha responsabilitat penal" en la seva absència a la comissió d'investigació.

 

Anar al contingut