Israel

El Parlament israelià aprova la suspensió temporal de Katsav de les seves funcions

La Comissió d'Afers Interns de la Knesset, el Parlament israelià, ha aprovat la suspensió temporal del càrrec de president del país Moshe Katzav, acusat de violació i abusos sexuals. Aquesta suspensió temporal l'havia demanat ell mateix, malgrat el clam generalizat del govern, de l'oposició i de la societat en favor de la seva dimissió definitiva. Katzav quedarà suspès de les seves funcions mentre s'aclareixen les acusacions que pesen contra ell d'assetjament sexual, abusos sexuals i violació d'una secretària.

Actualitzat

La petició del president d'Israel ha estat aprovada per tretze vots a favor i onze en contra en una reunió de la Comissió, que compta amb 25 membres. A partir d'ara, serà la presidenta de la Kneset, Dalia Itzik, qui assumirà les funcions de cap d'estat.

Katsav, que ha proclamat la seva innocència de forma irosa davant dels mitjans en una tumultuosa compareixença, ha demanat ser eximit durant tres mesos de les seves funcions, i s'ha negat així a dimitir com havia promès que faria si l'assumpte dels suposats abusos sexuals prosperava. Ara, però, ha afirmat que només dimitirà si el fiscal general, Menjem Mazuz, decideix obrir un judici contra ell.

La suspensió de Katzav, doncs, no satisfà gran part de la classe política i de l'opinió pública israeliana, que desitgen la seva dimissió o que sigui el mateix Parlament qui el destitueixi, ja que aquestes acusacions i la situació que se'n deriva estan perjudicant la ja malmesa imatge de la institució presidencial.

Segons una enquesta que publica aquest dijous el diari "Yediot Aharonot", un 71% dels israelians exigeixen que el president hi renunciï de forma immediata. D'altra banda, el procés judicial que podria desembocar en el processament del cap d'estat segueix el seu curs.

Anar al contingut