Atenes

El Parlament grec aprova les condicions del tercer rescat malgrat la fractura interna de Syriza

El ministre de Finances, Euclid Tsakalotos, ha defensat la necessitat d'aprovar el tercer rescat acordat per evitar que l'Eurogrup opti per un altre crèdit pont

RedaccióActualitzat

El Parlament grec ha aprovat les condicions que els imposa l'acord per al tercer rescat financer. La reunió va començar dijous a la tarda i s'ha allargat fins divendres al matí. El govern grec ha aconseguit els vots necessaris per aprovar el pla tot i la divisió del partit de govern Syriza. 

Els parlamentaris grecs s'han passat la nit discutint. La trobada s'ha allargat i s'ha convertit en una cursa d'obstacles a causa de diferències sobre el procediment entre els diputats i la presidència de la cambra. Hi ha hagut un intens debat sobre els termes del nou acord amb els creditors.

Finalment, el rescat s'ha aprovat gràcies als vots de l'oposició. 222 diputats han votat a favor i 64 en contra amb 11 abstencions.

Una part important del partit del govern, Syriza, ha votat contra l'acord. Mitjans locals parlen de 32 diputats en contra i 11 abstencions. Entre els que han votat no, la presidenta de la cambra i l'exministre Iannis Varufakis. En total sumen el 30% dels diputats del partit de govern.

El recompte de diputats crítics de Syriza pot ser molt important si hi ha una moció de censura. Amb aquestes xifres, Tsipras ho tindria molt difícil per seguir al govern.

El pacte entre Atenes i les institucions creditores s'havia d'aprovar a la cambra abans que aquest divendres es reuneixin els ministres d'Economia i Finances de l'eurozona per avalar el programa. L'Eurogrup es reuneix a primera hora de la tarda a Brussel·les.

Les condicions del rescat

El rescat, si finalment rep l'aprovació dels socis de l'eurozona, fixa les mesures que haurà de dur a terme el govern hel·lè a canvi de 86.000 milions d'euros fins al 2018.

Els "homes de negre" tornaran a Atenes per vigilar els objectius de dèficit, les privatitzacions que es facin, la reducció de la despesa militar, l'eliminació de les prejubilacions, la pujada generalitzada d'impostos i l'eliminació dels avantatges fiscals de les illes. Però també controlaran les despeses en el sector públic. A la sanitat, faran un seguiment estricte del preu dels medicaments, obligaran a augmentar l'ús de genèrics i penalitzaran els gestors d'hospitals corruptes.

En una entrevista a la televisió pública grega, el viceprimer ministre, Iannis Dragassakis, ha afirmat que l'acord conté mesures molt dures amb les quals l'executiu no està d'acord, però que la seva aplicació pot servir per al creixement de l'economia del país. "L'acord, a pesar de la part negativa, pot ser un pont per passar de la recessió al creixement i superar l'austeritat", ha apuntat, a més de destacar que també elimina "el risc d'un 'grexit'".

Aquest dimarts, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, va demanar per escrit a la presidenta del Parlament, Zoe Konstandopulu, reobrir la cambra en període vacacional per poder debatre el projecte i aprovar-lo abans de divendres. Konstandopulu, però, ha retardat les sessions en comissió fins aquest dijous, la qual cosa ha obligat a traslladar el debat a l'hemicicle a la tarda.

La jornada de debat acabarà amb una votació a última hora de la nit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut