Barcelona

El Parlament Europeu vota a favor de la llibertat de panorama

Entitats i col·lectius havien fet una campanya de protesta a internet contra una esmena que amenaçava el dret de fer fotografies a obres d'art i monuments ubicats en espais públics

Victòria MiróActualitzat

Fer fotografies d'espais públics en què apareguin obres d'art o monuments i publicar-les seguirà sent un dret a la majoria d'estats de la UE. La coneguda com a "llibertat de panorama", una excepció als drets d'autor, estava amenaçada per l'esmena impulsada per l'eurodiputat francès Jean-Marie Cavada. El polític del grup ALDE considerava que caldria pagar per fer ús comercial de les imatges, o bé obtenir una autorització expressa del titular de la propietat intel·lectual.

A la pràctica, significava que la Viquipèdia havia d'eliminar milers d'imatges que posa a disposició dels seus milions d'usuaris. Però l'esmena no només tocava les webs col·laboratives, sinó que també posava pals a les rodes de la publicació d'aquestes imatges en catàlegs turístics, llibres de text, publicacions de difusió del patrimoni i treballs d'investigadors. De fet, el text era tan ambigu que plantejava la prohibició de la publicació de les fotografies que cada dia milions d'usuaris pengen a les xarxes socials, com Facebook o Twitter, i que poden acabar generant ingressos a través de la publicitat.

La campanya que va impulsar Viquipèdia a la xarxa per fer "lobby" ha provocat que els eurodiputats rebessin una allau de correus electrònics. També la iniciativa d'un fotoperiodista freelance a la plataforma Change.org ha sumat centenars de milers d'adhesions. Els usuaris demanaven no només que es respectés el dret de fer fotografies en espais públics, sinó que s'eliminés la prohibició que ja apliquen països com França, Bèlgica, Luxemburg o Grècia.

Finalment, la votació al Parlament Europeu ha estat contundent. Amb 502 vots en contra i quaranta a favor, l'esmena no ha estat aprovada i la llibertat de panorama seguirà vigent en els països que ja observaven aquest dret.

Però el pas enrere d'aquest dijous ha deixat els internautes contents a mitges.

"A curt terme és una situació positiva, perquè significa que no s'ha aprovat l'esmena. Però el problema que ens trobem és que s'ha tancat el debat en fals", ha explicat a TV3 Alistair Spearing, membre d'Amical Wikimedia.

I és que, a l'hivern, el Parlament comunitari debatrà la nova directiva per harmonitzar els drets d'autor a tota la Unió Europea. Serà aleshores quan ressorgirà el debat. Està en joc la feina de fotoperiodistes, editorials i museus i el sector turístic. Però també tot el que està relacionat amb la difusió del coneixement a través de la xarxa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut