Sturgeon durant la sessió en què el Parlament d'Escòcia ha demanat un segon referèndum (Reuters)
Sturgeon durant la sessió en què el Parlament d'Escòcia ha demanat un segon referèndum (Reuters)
Edimburg

El Parlament escocès demana un segon referèndum d'independència

Amb 69 vots a favor i 59 en contra, la cambra emplaça Sturgeon a obtenir un acord amb Londres per organitzar una segona consulta

RedaccióActualitzat

El Parlament escocès ha autoritzat aquest dimarts la primera ministra, Nicola Sturgeon, a demanar a Londres l'organització d'un segon referèndum d'independència. Amb 69 vots a favor i 59 en contra, la cambra emplaça Sturgeon a obtenir un acord amb la primera ministra Theresa May i el Parlament de Westminster per organitzar una segona consulta, després de la del setembre de 2014, quan el "no" a la independència es va imposar per deu punts.

La petició s'ha aprovat la vigília que Londres activi el mecanisme del Brexit i ha tingut el suport dels 63 diputats del Partit Nacional Escocès (SNP) i els sis diputats dels Verds. 

Londres no vol negociar

El govern britànic ha assegurat que no hi haurà negociacions per aquest segon referèndum. L'argument de l'executiu és que seria "injust" per als escocesos "prendre una decisió tan crucial sense la informació necessària sobre la nostra futura relació amb Europa". 

Tot i que la "premier" britànica ha insistit que "no és el moment" per convocar un segon referèndum, Sturgeon creu que el calendari amb què treballa el govern de May, que preveu definir els termes del Brexit d'aquí 18 mesos, casa amb el seu full de ruta.

A més, Sturgeon ha alertat que Londres no pot "imposar" el futur dels escocesos. La ministra principal confia poder celebrar el referèndum abans de la primavera del 2019
         
Sturgeon ha remarcat que "les condicions del 2014 han canviat". Al juny, un 62% dels escocesos van votar a favor de continuar dins a la UE.

Anar al contingut