Parlament de Catalunya el 17 de gener
Sessió del Parlament de Catalunya amb Eusebi Campdepadrós i Josep Costa
Barcelona

El Parlament, en "un buit legal" a l'espera de la investidura i del Constitucional

L'exlletrat del Parlament Francesc Pau assegura que la incertesa del calendari d'investidura i l'acció del TC generen una llacuna legal

RedaccióActualitzat

La mesa del Parlament ha acordat encarregar als lletrats de la cambra un informe sobre els terminis per convocar el debat d'investidura.

L'ajornament del ple obre ara dubtes. Els textos normatius donen un termini de dos mesos per investir el president a partir de la primera votació fallida. En aquest cas, però la primera votació no s'ha arribat a fer. Per tant, hi ha el dubte de si el rellotge es pot haver posat en marxa.

El reglament de la cambra també marca un termini de 10 dies a partir de la constitució del ple per celebrar el ple d'investidura. Un termini que acaba aquest dimecres.

Segons l'exlletrat del Parlament i professor de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra, Francesc Pau, en declaracions al 324, ha afirmat que ara ens trobem en una situació de buit legal:

"Com que el Tribunal Constitucional ha modificat aquest calendari, el que Torrent podria fer, que ja ha dit que no ho farà, és una ronda de consultes per proposar un altre candidat o fins i tot el mateix perquè es pugui fer la primera votació i comenci a córrer el calendari. Ara no hi ha calendari, el que hi ha és un buit legal."

Pau, ha subratllat la importància d'esperar a veure què indica o fixa el Constitucional quan es pronunciï sobre l'admissió o no a tràmit del recurs del govern espanyol. Pau creu que el TC s'ha excedit en les seva competències:

"Si el Constitucional no dona cap indicació, estarem en una llacuna legal. Crec que la interlocutòria del TC és excessiva perquè indica que Puigdemont no pot ser candidat a la presidència. Això ho ha de decidir el Parlament. El candidat Puigdemont no està limitat amb els seus drets avui."

L'exlletrat creu que si Puigdemont torna a trepitjar Catalunya seria detingut immediatament, dut davant del Tribunal Suprem i, presumiblement, empresonat de forma preventiva.  

L'ajornament

Francesc Pau ha explicat que si el president del Parlament, Roger Torrent, hagués tirat endavant el ple, hagués incomplert un mandat del Constitucional.

"Aleshores tindríem una altra persona amb un presumible delicte de desobediència."

Pau ha recordat que Roger Torrent ja ha manifestat aquest matí que no hi ha cap altre candidat que no sigui Carles Puigdemont i que la clau ara és saber què farà el TC:

"Imagino que Torrent està esperant que el TC es pronunciï per saber què indica el tribunal."

ARXIVAT A:
Article 155InvestiduraEleccions 21DGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut