Barcelona

El Parlament dóna llum verda per continuar el debat sobre la prohibició de les corrides de toros a Catalunya

El Parlament ha votat aquest divendres un dels principals punts de l'últim ple de l'any per decidir la continuació del tràmit de la iniciativa legislativa popular (ILP) que demana prohibir les corrides de toros a Catalunya. En una votació secreta i enmig d'una gran expectació, els diputats han rebutjat les esmenes a la totalitat de PSC, PP i Ciutadans, que s'oposaven a la iniciativa. Un total de 59 diputats hi han votat a favor, 67 en contra i 5 s'han abstingut. D'aquesta manera, el Parlament accepta a tràmit la iniciativa ciutadana avalada per 180.000 ciutadans. Ara, la proposta passarà a una comissió parlamentària formada per 27 diputats, que podran presentar noves esmenes. Finalment, la proposició de llei que surti del debat s'haurà de votar en un ple a la cambra catalana i serà llavors quan es decidirà si es prohibeixen les corrides de toros.

Actualitzat
El ple ha arrencat amb la presentació de la proposta per part de la portaveu de la plataforma Prou, Anna Mulà, que ha afirmat davant dels diputats catalans que la tradició i la importància de les corrides en el passat no són cap excusa per mantenir una pràctica cruel. Mulà ha demanat als 135 diputats de la cambra que votessin per acabar amb la "tortura dels animals com a espectacle" i s'ha centrat a desgranar arguments etològics per provar que el toro, lluny de ser "una cosa amb la qual ens podem divertir fent-lo patir", és un mamífer amb "sensibilitat psíquica i física" que es troba en una total "indefensió" a la plaça, "sol davant el torero, el picador i els banderillers".

Una iniciativa amb divergències

Malgrat les diferències existents entre els partits polítics catalans, les previsions inicials que apuntaven que la tramitació de la iniciativa legislativa popular tiraria endavant s'han complert.

ERC i ICV han estat els únics dos partits polítics que han donat suport a la iniciativa des del principi. PSC i CiU han donat llibertat de vot als seus diputats, mentre que PP i Ciutadans s'hi han mostrat totalment en contra.

Per primera vegada a l'hemicicle la votació s'ha fet de forma totalment secreta, de manera que els llums que indiquen el sentit del vot de cada diputat no s'han encès.

L'expectació mediàtica a la cambra catalana ha estat inèdita: més de 120 periodistes han seguit aquest debat, entre ells més d'una desena de mitjans internacionals com "The Times" o France Press, que s'han acreditat per cobrir-lo des d'aquí. A més, les grades de públic s'han omplert a vessar de partidaris i contraris a la ILP.

Aquesta iniciativa ha enfrontat obertament els defensors de les corrides de toros i els que s'hi oposen. La plataforma Prou, promotora de la iniciativa, ha defensat la proposta perquè creu que es tracta d'un espectacle on es tortura i es mata injustament un animal. Per contra, altres associacions relacionades amb el món dels toros, com la nova Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, consideren que aquesta iniciativa és una falta de respecte a les tradicions i esperen que es mantingui l'excepcionalitat de la llei que permet els correbous, ja que en cas contrari no dubtarien a mobilitzar-se.

Si finalment la iniciativa d'abolir les corrides de toros s'aprovés només afectaria la plaça Monumental de Barcelona, l'única on es fan curses de toros de manera regular.


ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut