Barcelona

El Parlament dóna llum verda a la llei del cinema

El Parlament de Catalunya ha acceptat aquest dimecres la tramitació de la Llei del Cinema de Catalunya, desestimant les esmenes a la totalitat que hi havien presentat els grups del PP i Ciutadans. Els grups del tripartit (PSC, ERC i ICV-EUiA), però també CiU, han votat en contra de les esmenes, tot i que el PSC ja ha indicat que desitja presentar "esmenes" i que hi hagi "canvis" en l'articulat. D'aquesta manera, s'obre la porta a la discussió en comissió d'algun dels aspectes polèmics que inclou el projecte de llei, com el que estableix que el 50% dels films siguin doblats o subtitulats en català.

Actualitzat
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha subratllat que "el cinema no només és entreteniment" i que "qualsevol cultura que aspira a la viabilitat ha d'aspirar a un sistema cinematogràfic potent". Tresserras ha assegurat que vol el "màxim consens possible", però a la vegada ha reivindicat el "dret" del Parlament a fixar quotes per al català, ja que la cultura catalana ha de tenir el mateix "tracte" que altres.

El projecte de llei del cinema ha generat polèmica perquè obliga, quan s'estreni un llargmetratge a Catalunya, doblat o subtitulat, que la meitat de còpies hagin d'estar en català. Si la llei s'aprova sense modificacions, les pel·lícules de Hollywood hauran de ser doblades al català, una mesura que ha provocat la protesta d'exhibidors i distribuïdors i l'elogi d'entitats com l'Acadèmia del Cinema Català o la Plataforma per la Llengua.

L'objectiu del govern és obligar les grans distribuïdores (les "majors") a tenir en compte el català, un idioma que actualment només és present en el 3% de les pel·lícules que s'estrenen en les sales catalanes.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut