Detall de la portada de l'Estatut
La moció s'ha aprovat per majoria absoluta.
Barcelona

El Parlament denuncia la "deslleialtat institucional" de l'Estat pels deutes de l'Estatut

Una àmplia majoria del Parlament ha denunciat la "deslleialtat institucional" de l'Estat envers Catalunya. La cambra ha aprovat per majoria absoluta una moció que critica que no s'han pagat els diners de la disposició addicional tercera de l'Estatut i del Fons de Competitivitat corresponents al anys 2008 i 2009, i constata que el Parlament "posa en dubte" que l'actual govern espanyol vulgui liquidar els del 2010 i 2011. El text, proposat per ERC i pactat amb CiU, insta el govern a avaluar l'opció de dur els impagaments al Consell de Garanties Estatutàries, perquè estudiï si són inconstitucionals. Només el PP i C's han votat contra el text.

RedaccióActualitzat
La moció s'ha aprovat amb majoria absoluta, amb els vots de CiU, PSC, ICV-EUiA, SI i els del grup que l'ha proposada, ERC. Els socialistes l'han avalat perquè admeten com "una evidència" que hi ha hagut una deslleialtat cap a Catalunya, tot i que els anys 2008 i 2009 el PSOE governava a La Moncloa

El text demana que s'informi les autoritats europees dels incompliments per part de l'Estat, del dèficit fiscal que pateix Catalunya i de la necessitat que "l'esforç fiscal dels ciutadans de Catalunya reverteixi en el mateix país". 

A més, insta el govern a "avaluar" l'opció de denunciar els impagaments al Consell de Garanties Estatutàries, perquè dictamini si són inconstitucionals

El republicà Pere Aragonès ha defensat la moció: "Mentre continuen laminant les finances de la Generalitat de Catalunya i amenacen amb una intervenció, podem quedar-nos de braços plegats i parar l'altra galta, o plantar cara per demanar que els deutes se satisfacin." 

El popular José Antonio Coto li ha replicat: "No hi ha deslleialtat, no sé si institucional o social, més gran que convertir Catalunya en la comunitat autònoma més endeutada del conjunt d'Espanya." 

Maria Senserrich, de CiU, ha justificat que la "deriva recentralitzadora" del PP farà que el "cafè per a tothom acabi sent el cafè per a ningú". Per part del PSC, Rocío Martínez-Sampere ha advertit CiU que "està regalant la tassa de cafè a Madrid, perquè ha votat a favor de la llei d'estabilitat pressupostària", de manera que "no es queixin si ve el lleó, perquè vostès li han deixat oberta la gàbia". 

Des d'ICV-EUiA, Joan Boada s'ha preguntat "de quin tipus de cafè parlem" i ha dit que sospita que CiU servirà als catalans "malta en lloc de cafè". 

Anar al contingut